Zašto sobno cvijeće propada?

Zašto sobno cvijeće propada?

Održati sobno cvijeće lijepim i zdravim nije jednostavno. U najčešće neprirodnim uvjetima modernih stanova biljke se ili zaborave zaliti ili im dajemo previše vode. Saznajte koje su najčešće greške pri njezi popularnog sobnog bilja i hitnoj pomoći za stradale.

Aglaonema

Listovi se kovrčaju, a rubovi su im smeđi? Biljka je smještena na prehladno - zimi joj najbolje odgovaraju temperature oko 20°C.

Zašto sobno cvijeće propada?

Anturij

Ako biljku smjestimo na prohladno mjesto, cvjetovi će izgledati kao da su promrzli - bijeli posmeđe, crveni postanu ljubičasti i biljka propada.

Asparagus

Lišće žuti i otpada jer se supstrat isušio i pretoplo mu je. Smanjite grijanje, prskajte zrak!

Aspidistra

Ovu čvrstu, otpornu biljku teško je uništiti, osim ako se previše ne brinete o njoj, odnosno ako je pretjerano zalijevate.

Araukarija

Vašoj sobnoj jeli otpadaju iglice, propadaju donje grane? Uzrok je suh i hladan zrak ili suh kompost.

Azaleja

Biljka propada, listovi su smežurani - presuhi su i zemlja i zrak. Ako se korijenova gruda jako isušila, potopite je na pola sata u meku vodu i svakodnevno rosite listove.

Begonija

Otpadat će joj pupovi ako je na pretamnom, a do otpadanja pupova može doći i ako biljku često premještate pa je pri tome okrenete drukčije.

Difenbahija

Ovo je prilično zahtjevna sobna biljka, a najčešća je greška pri uzgoju pretjerano zalijevanje, pogotovo odozgo. Voda se tako zadržava na gomolju, pa sredina postaje meka i trune.

Dracena

Ovo je otporna biljka, ali najčešće ugiba zimi, zbog pretjeranog zalijevanja. To je osobito opasno ako je i temperatura u prostoriji niska. Previše sunca dobro podnosi jedino D. Marginata (ima zelene listove crveno-purpurnog ruba) - ostale smjestite u laganu sjenu.

Fikus

Ako zimi biljku stavite na pretamno, mogu joj otpadati listovi, a pogotovo su osjetljivi oni prošaranog lišća. Kod Ficusa benjamina može otpadati lišće i zbog premještanja!

Kroton

Zahtjevna je biljka, a osobito pazite da ne bude na prehladnom ili na propuhu jer će joj otpadati listovi.

Zašto sobno cvijeće propada?

Kalanhoja

Iako je zahvalna za uzgoj, previše zalijevanja (pogotovo zimi) izazvat će klonuće listova, a čest je i napad plijesni!

Kolumneja

Listovi se suše, otpadaju - biljka izgleda iscrpljeno. Zrak očito nije dovoljno vlažan, potrebno je redovito svakodnevno prskati.

Spatifil

Kad primijetite da mu listovi mlitavo vise, znači da mu je presuho. Uronite lonac u posudu s vodom da se dobro napije i češće zalijevajte.

Monstera

Ova monstera na crtežu klasičan je primjer što se događa kad velika biljka mora živjeti u malom loncu. Zbog premale posude biljka ne dobiva dovoljno hranjivih tvari iz zemlje, a oštećenja će se najprije pokazati na najgornjem lišću, koje postaje blijedozeleno. Biljka će rasti sve sporije ili će potpuno prestati rasti. Morate je presaditi u veći lonac, možda čak i razbiti stari, pri čemu pazite da ne oštetite korijen. Pazite samo da ne upadnete u drugu grešku pa pretjerate u veličini lonca.

Tradeskancija

Zahvaljujući debeloj stabljici, sobni puzavac može dobro štedjeti vodu i dugo izdržati, a da se ne osuši, ali upravo je taj spori proces opasan jer će proći dosta vremena dok ne primijetite da nešto nije u redu. Ovaj puzavac ne pokazuje manjak vlage povenulim listovima i gubljenjem sjaja lišća, nego se stabljike polagano stanjuju i skvrče, a listovi poprimaju svijetlosmeđu boju ili na vrhovima lagano ružičastu. Spasite što se može: od još zdravih stabljika odnosno najjačih, uzmite reznicu sa 5 do 6 listića i zakorijenite u novu posudu. Ubrzo ćete dobiti novu biljku.

Zašto sobno cvijeće propada?

Jaglac

Kod biljaka s cvatom kao što je jaglac najprije klonu listovi i stabljika. Tada počnu venuti cvjetovi i opadati latice i lišće. To može značiti da se cijeli korijenski splet osušio i skupio te ne može više vući i upijati vodu. U tom slučaju neće pomoći ako se biljka u takvom stanju samo odozgo zalije, nego cijeli lonac zaronite u vjedro s vodom i držite dok ne prestanu izlaziti mjehurići. Prije nego biljku vratite na mjesto, ostavite da se dobro ocijedi.

Afrička ljubica

Kada afričkoj ljubici klonu listovi, vjerojatno je riječ o preobilnom i pogrešnom zalijevanju odozgo, umjesto u tanjurić, no ne smijete je ostaviti ni da predugo stoji u podlošku s vodom jer korijen trune. Ostavite je nekoliko dana da se isuši pa je zatim stavite u podložak sa šljunkom i vodom i nadajte se da će se oporaviti. Naime, ako je već i središnji dio rozete truo, nema pomoći.

Ciklama

Šest je najčešćih nevolja kod uzgoja:

  • Listovi žute, padaju u stranu, suše se baze lisnih i cvjetnih peteljki (kao na maloj slici). Uzrok: previše je toplo i tamno, a uz to je ciklama nepravilno zalijevana - po središnjem dijelu. Ako gomolj još nije počeo truliti, odmah biljku premjestite na hladnije, svjetlije i zračnije mjesto. Počnite pravilno zalijevati.
  • Na listovima, lisnim i cvjetnim peteljkama pa i cvjetovima ima sive plijesni (botritis). Uzrok: prehladno je i prevlažno mjesto bez strujanja zraka. Morate brzo djelovati, prskati sistemičnim fungicidom, smanjiti zalijevanje i poboljšati prozračivanje.
  • Listovi žute iako su baza biljke i lisne peteljke čvrsti i zdravi. Uzrok: vruć i suh zrak ili izravno sunce. Osigurajte ciklami hladan i vlažan zrak i maknite je s direktnog sunca.
  • Ciklama vrlo kratko cvate, novi listovi su mali. Uzroka može biti više: pretoplo mjesto, suh zrak, nepravilno zalijevanje bez prihranjivanja. Ispravite propuste!
  • Klonuli listovi mlitavo vise. Uzrok: zaboravili ste zalijevati pa se supstrat jako isušio. Odmah uronite lonac s ciklamom u veću posudu s mlakom vodom i ubrzo će se oporaviti.
  • Listovi opadaju. Uzrok: nagli prijelaz iz hladnije u topliju prostoriju. Smještaj prilagodite optimalnoj temperaturi.

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt