Božićna zvijezda (Euphorbia Pulcherrima)

Božićna zvijezda (Euphorbia Pulcherrima)

BOŽIĆNE DEKORACIJE!

Pogledajte i ostale ideje vezane uz temu Božićne dekoracije!

Božićna zvijezda je ovih dana najviđeniji i najtraženiji cvijet. To je cvijet koji će svojim prekrasnim izgledom unijeti veselje i svečani ugođaj u svaki dom. Trgovine, cvjećarne i trgovački centri ovih su dana prepuni Božićnih zvijezdi i svi ih kupuju, ali prije nego li je kupite, znajte da je Božićna zvijezda cvijet koji potječe iz suptropskih krajeva i da ne podnosi temperaturu nižu od 15°C. Na putu od trgovine do doma zaštitite Božićnu zvijezdu od hladnoće, a kad dođete doma, nemojte ju odmah staviti kraj izvora topline, već je postavite na mjesto gdje će se priviknuti na promjenu temperature. Idealna temperatura za nju je oko 20-ak°C.

Božićna zvijezda je cvijet porijeklom iz Meksika, a 1834 godine prenesena je u Kaliforniju od kuda se raširila po cijelom svijetu. U izvornom području može narasti i do 3 metra visine, a umjetno uzgojena u staklenicima od 40 – 70 cm. Ono što većina nas smatra cvjetovima, zapravo su pricvjetni listovi crvene boje (brakteje) čija je uloga (u prirodi) privlačenju kukaca i insekata radi oprašivanja.

Ova biljka za uspješan rast zahtjeva dosta svjetla, ali za jakog sunčanog dana premaknite je u sjenu jer ne podnosi jaku sunčevu svjetlost. Biljka zahtijeva veliku vlažnost u zraku pa je redovito prskajte svaki dan, ali prskajte samo zeleni dio biljke. Lončanicu stavite u podložak napunjen pijeskom do pola, a zatim ulijte vodu tako da prekrije pola količine pijeska.


Tijekom rasta kod Božićne zvijezde mogu se javiti određeni problemi:

• ako listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti se, onda je u prostoriji previsoka temperatura, suh zrak ili pretamno

• ako cijela biljka uvene, krivac je propuh ili prehladna prostorija

• ako listovi postanu ljepljivi, biljku su napali insekti pa je onda poprskajte nekim od sistemskih insekticida

• ako su listovi srebrno prošarani, uništite ih jer su zaraženi virusom srebrenja

Ako biljku želite uzgajati i nakon što odbaci pricvjetne listove, podrežite ju vrlo nisko, nekih desetak centimetara od korijena kako bi se potakla na cvatnju za sljedeću godinu.

PAŽNJA!

Božićna zvijezda je otrovna, zato je treba držati dalje od djece i životinja, a otrovan je sok koji izgleda kao mlijeko, a curi kad se prelomi dio stabiljke.UrediSvojDom

Tagovi

Vrt