Sobne biljke

Sobne biljke

Gotovo na sva­kom mjestu u kući uspijevat će neka vrsta bilja, no svaki položaj neće odgovarati svakoj biljci. Stoga je prije kupnje važno znati na kojem će se mjestu željena biljka najbo­lje prilagoditi prilikama.

U kupaonici: svaka je prosječna kupaonica po­vremeno zasićena parom, najčešće nedostaje svjetla, a temperatura je u svakoj drukčija. U takvim prilikama najbolje će uspijevati otporne biljke, prirodni stanovnici sjenovitih i vlažnih mjesta s jakim isparavanjima. Ne držite tu biljke koje vole sunce kao što su kaktusi, ciklame i afričke ljubice kojima je potrebno mirno i hladno mjesto.

Prijedlog: kraljevska begonija (Begonia rex), Monstera deliciosa, Philodendron scandens, fikusi, bršljani i bršljanolika aralija (Fatshedera); obični i sobni puzavac, klorofitum, apsidistra, otpornije paprati...

Fikus je vrlo česta sobna biljka, pogodan za kupoanice...
Fikus je vrlo česta sobna biljka, pogodan za kupoanice...

U kuhinji: za kuhinju su najpogodnije male biljke, a začinsko bilje u loncima i plitkim posudama neće pretjerano narasti. No, ne morate se ograničiti samo na biljke koje služe za hranu. Kuhinjski pribor, bakreni lonci porculanske zdjele, stari čajnici izvrsno će poslužiti kao ukrasni lonci za cvjetnice ili brš­lja­ne. No, kuhinja nije idealno mjesto za uzgoj biljaka. Promjenljiva temperatura i isparavanje su otežavajuće okolnosti pa o tome vodite računa.

Prijedlog: začinsko bilje; puzavice - sobni puzavac (Tradescantia), puzajuća Zebrina; pod uvjetom da ima dosta zraka sobna aralija Fatsia japonica, Ficus benjamina, dracena, vodenika, asparagus.

U spavaćoj sobi: to su obično hladnije, mirnije prostorije, s manje štetnih isparavanja pa su vrlo pogodno obitavaliπte za biljke koje ne traže ekstremne temperature. Ako imaju do­volj­no svjetla, većina biljaka koje su nekoć uspijevale u hladnijoj sredini kuća bez centralnog grijanja us­pijevat će i u spavaćoj sobi.

Prijedlog: sobna jela, gospin vlasak (Adiantum), gnjezdasta papara (Asplenium), papratac (Pteris); cvatuće biljke - kamelija, oleander, ciklama, hortenzija, ka­lan­hoja; razne pe­njačice - scindapsus, Philodendron scandens, sobna loza (Cissus rhombifolia), koje dobro napreduju uz malo svjetla i pri hladnim temperaturama.

Banana je vrlo atraktivna sobna biljka
Banana je vrlo atraktivna sobna biljka

U hodniku i na stepeništu: ako nisu mračni i izloženi propuhu, može biti idealno mjesto za biljke kojima je potrebna hladna, prilično mirna sredina i mnogo prostora da se mogu širiti, poput monstere, dracene, šeflere i sličnih, koje vole stajati same.

Prijedlog: za veće hodnike - monstera, dracena, šeflera, Aucuba japonica, datulja (Phoenix), Grevillea robusta; za manje hodnike: kraljevska begonija, gnjezdasta paprat (Asplenium nidus); na stepenicama bršljan, ceropegija, klorofitum, scindapsus, sobna loza.


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt