Šest načina kako uštedjeti vrijeme u vrtu

Šest načina kako uštedjeti vrijeme u vrtu

Vrt je privilegija malobrojnih. No, vrijeme opuštanja i uživanja isto tako povlači i vrijeme rada i odricanja. Ponekad se teško pronađe vremena za učinkovito održavanje vrta, posebno u vrućim ljetnim danima. Ako ste primjetili da vam stvari izmiču kontroli, evo nekoliko zgodnih savjeta kako uštedjeti vrijeme pri održavanju vrta.


Podjela vrta

Vrt obavezno podijelite u nekoliko područja. Cvijetnjak, povrtnjak i travnjak neka imaju strogo određene granice. Možda nekima to nije lijepo, ali je praktično. Poslove možete obavljati zasebno i višekratno.


Dodajte kompost

Zemlja u vrtu je najveći faktor za uspjeh rasta biljaka koje ste posadili. Dobra zemlja će nahraniti biljke koje će uspješnije odoljevati napadu štetočina kao i raznim bolestima. Dodavanjem komposta omogućit ćete tlu da bude još hranjivije.


Sadite ono što hoće rasti

Ako primjetite da neke biljke ne uspjevaju u vašem vrtu, ne forsirajte, sadite druge biljke koje imaju uspjeha. Kupnjom većih biljaka za sadnju, izbjeći ćete višegodišnje čekanje da narastu.


Malčiranje tla

Ako pola ljeta ne želite provesti u čišćenju vrta od korova, onda obavezno malčirajte tlo. Sloj malča će potisnuti korov, smanjiti isparavanje tla i smanjuti potrebu za vodom.


Instalirajte prskalice

Investirajte u sustav za navodnjavanje. Danas se mogu pronaći relativno jeftini i prilagodljivi sistemi za bilo koje veličine vrta. Sustav za navodnjavanje s vremenom će vam uštedjeti vrijeme i novac, a biljkama omogućiti kvalitetniji rast.


Podrezivanje voćki

Ako u vrtu imate drveće, olakšajte si košnju tako da posječete grane na visini minimalno 1 m od tla. Rubove travnjaka fizički odijelite drvenim, kamenim ili plastičnim pregradama


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt