Planiranje vrta

Planiranje vrta

Bez obzira na to koliko je velik vaš vrt, važno je pažljivo isplanirati njegov izgled i mogućnosti, pa tek tada krenuti u kupnju sadnica i u proljetne radove. Na jedan ćete način urediti mali vrt ili dvorište u gradu (ako ste te sreće da ih uopće imate), a drukčije onaj prostraniji oko vikendice ili obiteljske kuće s velikom okućnicom. Dakako, oblikovanje vrta je cijela nauka i profesija, pa vam na ovome mjestu možemo ponuditi samo nekoliko pravila.

Geometrijski oblici, ravnoteža i simetrija odlike su klasičnog vrtnog stila
Geometrijski oblici, ravnoteža i simetrija odlike su klasičnog vrtnog stila

Staze i pergole

Ako uređujete stazu, neka bude široka toliko da dvoje ljudi mogu nesmetano šetati jedno pored drugog (to je otprilike 1 m), ali dodajte još 50 cm ako uz stazu sadite biljke koje će uvijek oduzeti malo prostora.

Visina pergole neka bude najmanje 2,5 m, ili niža jer će se pod njom samo sjediti.

Najmanja terasa mora biti dovoljna da na nju postavite rastvorenu ležaljku i još otprilike 1 m prostora oko nje da se može prolaziti.

Dobra širina kolnog prilaza je oko 3,5 m, a ispred garaže ili prostora za parkiranje ostavite znatno više mjesta kako biste mogli manevrirati ili osigurati mjesto za parkiranje posjetiteljima.

Običaji i uvjeti u okolici neka vam budu prvi orijentir pri izboru ograde. U prirodnom vrtu, ljepota skromne ograde naglašena je bijelom bojom
Običaji i uvjeti u okolici neka vam budu prvi orijentir pri izboru ograde. U prirodnom vrtu, ljepota skromne ograde naglašena je bijelom bojom

Ograde i vrata

Pri odabiru ograde, obratite pozornost na običaje i uvjete u okolici: je li riječ o gradskom ili seoskom okolišu, koliko su vam susjedi blizu, od koga se želite zaštititi. Mali gradski vrt podnijet Će i japanski stil, i ograde od kovanog željeza, pa i one pomalo teatralne jer je zatvorena cjelina. Vrtna vrata u pravilu neka budu što jednostavnija. Izbjegavajte velike stupove (i osobito ukrasne lavove ili slične skulpture na njima). Uskladite ih s vrtom i okolišem, a ako se vrtna vrata vide zajedno s kućom, uskladite njihove materijale i boje: tako ćete odmah stilski sjediniti prostor u koji posjetitelj ulazi.

Prirodno je u trendu: biljke neka budu jednostavne ali raznolike, boje u prirodnom neskladu, a oblici neka slijede prirodne linije
Prirodno je u trendu: biljke neka budu jednostavne ali raznolike, boje u prirodnom neskladu, a oblici neka slijede prirodne linije

Seoski i gradski vrt

U trendu su prirodni vrtovi (ladanjski, seoski). Planiraju i projektiraju se tako da se oblicima, bojama, vrstama raslinja, dodatnim elementima (ograde, vrata, pergole, vrtni namještaj) uklapaju u okolinu. Ako ste i sami skloni takvim rješenjima, ono je doista najbolje za uređenje okoliša vaše vikendice, ili kuće na selu. Ipak, nije tako jednostavno kao što se čini: ispod privida zapuštenosti intervencije su vrlo osmiš- ljene. A što s gradskim vrtovima, primjerice, onim malima uz kuće u nizu ili onima u predgrađima, gdje su prirodni okoliš ceste i betonske zgrade? U malom prostoru, imitacija prirodnog vrta ne djeluje dobro jer će vam pogled, slijedeći tih nekoliko grmova i stabalaca, začas završiti na ulici ili ogradi. Stoga je bolje geometrijski oblikovati zelenilo jer će se pažnja tako zadržavati u vrtu i na njegovim zanimljivostima. Inače u takvom vrtu možete načiniti gotovo sve što vam se sviđa, jer je on najčešće zatvorenog tipa. Prilagodite ga praktičnim potrebama, a stilizirajte u skladu s arhitektonskim izgledom svoje kuće te opremite tako da bude svojevrsna vanjska soba.

Saznajte više o vrtnim elementima 1 i vrtnim elementima 2


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt