Biljke u žardinjerama

Biljke u žardinjerama

Često se ispred kafića, restorana, trgovina pa i stambenih kuća mogu vidjeti patuljaste crnogorice zasađene u posude raznih oblika i veličina. Međutim, veliki problem kod ovih drvaca predstavlja njihova zahtjevnost prema uvjetima, naročito zemljišta. Oni su uglavnom zahtjevniji i neotporniji od listopadnih stablašica, pa je vrlo česta pojava da umjesto ukrasa u žardinjeri već poslije dva-tri mjeseca imamo potpuno osušenu biljku. Ovo se svakako može izbjeći pravilnim punjenjem žardinjere i načinom sadnje. Naročito je važan pravilan izbor same žardinjere. Ona mora imati dovoljno prostora (minimalno dva puta više od busena biljke koju sadimo) i što je najvažnije, mora imati dovoljno velike otvore na dnu, kako bi višak vode mogao nesmetano izaći van, u protivnom dolazi do trulenja biljke.

Na dno žardinjere, do 1/3 visine, postavlja se šljunak, krhotine od cigle, keramičkih pločica i sličnog građevinskog materijala. Ne smije se koristiti šuta koja u sebi ima cement, beton i slično, jer će oni začepiti otvore na dnu. Nakon toga se dodaje zemlja, najbolje u sastavu 1/3 ilovače, 1/3 humusa i 1/3 pijeska. Ukoliko je biljka u busenu postavljamo sloj zemlje, na koji postavimo busen, a zatim posudu napunimo do vrha (3-5cm od gornjeg ruba posude). Ako imamo golo korjenje na dnu ćemo prvo oblikovati malo brdašce zemlje, na kojeg će se nalegnuti korjenje.

U žardinjerama se mogu saditi i velike biljke, zimzelene ograde, drveće, a ne samo cvijeće
U žardinjerama se mogu saditi i velike biljke, zimzelene ograde, drveće, a ne samo cvijeće

Najvažnije je, a naročito kod četinara, da biljku zasadimo na onu dubinu na kojoj je bila u rasadniku, odnosno da vrat korjena ne bude prekriven zemljom. Kada se napuni posuda, zemlju oko biljke treba malo nabiti i biljku lagano povući prema gore, kako bi se prostor oko korjena potpuno ispunio zemljom. Nakon sadnje, oko biljke po cijeloj površini žardinjere treba postaviti 1-2cm treseta i obilno zaliti.

Za biljke u žardinjerama važna je i kasnija njega. Tu se prvenstveno misli na redovno prihranjivanje, jer mala količina zemlje podrazumijeva i malu količinu hrane, a koju biljka brzo potroši. Zato je dobro 2-3 puta tokom vegetacijske sezone okopati zemlju oko biljke i dodati sloj treseta kao pri sadnji. Zimi bi bilo dobro korijen zaštititi od smrzavanja tako da se cijela posuda omota plastičnom folijom, ili još bolje, slojem slame.

UrediSvojDom

Tagovi

Vrt