Kako pravilno zalijevati biljke?

Kako pravilno zalijevati biljke?

Mnogi od vas niste sigurni da li je količina vode kojom zalijevate biljke dovoljna. Ako ste premalo ili previše zalijevali u biti nećete jako oštetiti biljku ali joj u određenoj mjeri možete utjecati na rast kao i na smanjenje otpornosti prema bolestima.


Najčešće greške kod zalijevanja

Najčešća greška i jedna od najtežih je zalijevanje biljaka tijekom sunčanog dana kada je temperatura najviša. U ovakvoj situaciji dolazi do šokiranja biljke što utječe na usporavanje rasta. Isto tako, greška je zalijevati biljke do trenutka kad se zemlja “zacrni” jer to je nedovoljno. Kada su topli dani, sitne kapljice vode će u velikoj mjeri ishlapiti i neće doprijeti do korijena.

Da bi se spriječilo brzo isparavanje vode, treba redovito okapati biljke, a isti učinak se postiže i malčiranjem, posipanjem malča (usitnjene kore drveta) po zemlji oko biljaka. Na taj način ujedno sprječavamo i rast korova.


Kada i kako zalijevati?

Najidealnije vrijeme za zalijevanje biljaka (cvijeća, povrtnjaka, travnjaka) je jutro. Biljke su tada svježe i nezagrijane te neće imati problema u dodiru s vodom.

Poznato je da biljkama u vrtu za normalan razvoj treba oko 20 litara po m2 u tjedan dana. Kako bi bili sigurni o kojoj se tu količini vode radi, možete napraviti uređaj za mjerenje količine padalina. Uzmite jedan stari plitki emajlirani lonac iz kuhinje i na njemu označite skalu u milimetrima (sa vodootpornim flomasterom). Svaki milimetar prikupljene vode označavat će 1 litru vode po 1m2. Ako zalijevate prskalicama, ovo je idealno rješenje.

Ipak, držite se zlatnog pravila zalijevanja biljaka: bolje rijeđe, a više, nego češće, a manje.


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt