Vrtni elementi (1)

Vrtni elementi (1)

Izborom odgovarajućih elemanata vrtu ćete podariti određeni stil i izgled. A što su to vrtni elementi? Ima ih poprilično, ali među najčešćima su elementi za popločavanje površina vrta, travnjaci, rubnjaci, stepenice, ograde, zidovi, pergole, živice, rasvjeta, vodeni elementi (razni oblici bazena), skulpture, posude za cvijeće, namještaj...


Elementi za popločavanje

Svaki vrt u svom planskom dijelu ima zacrtan prostor za staze kao poveznice između različitih dijelova vrta ili dijelove vrta za posebne namjene. Kako god ti prostori bili zamišljeni, uvijek ih na neki način moramo popločati tj. odvojiti od ostatka vrta. Da li će to biti travnata staza ili betonska ili popločana starom ciglom, ovisi isključivo o nama samima i našim željama i ukusu.

Ako dijelove vrta popločimo betonskim ili kamenim elementima, onda možemo razlikovati male i velike elemente za popločavanje. Mali elementi su idealni za stvaranje različitih uzoraka dok su veliki elementi pogodni za veće prostore.

Pod male elemente ubrajaju se razne vrste opeka, koje vrtu daju topliji i profinjeniji štih, a mogu biti glinene ili betonske. Pri odabiru treba paziti da budu otporne na smrzavanje inače će se vrlo brzo uništiti.

Tu su još i granitne kocke u različitim dimenzijama, grubog izgleda ali zato izuzetne čvrstoće. Naročito lijepo djeluju kada se slažu u kružnim ili lepezastim uzorcima. Zbog svoje monotone sive boje, prikladnije su za gradske vrtove. Valja još spomenuti i veliki broj keramičkih pločica koje su dobar izbor za popločenje terasa.

Veći elementi su uglavnom proizvodi od betona u obliku raznih ploča ili pak samog betona koji se postavlja direktno na podlogu, a kombinacijom različitog izgleda i veličine šljunka može se brusiti i tako dobiti vrlo atraktivan izgled. Za potrebe popločenja koriste se i ploče prirodnog kamena koji se najčešće ručno kleše i obrađuje. Zbog ne male cijene, prije nabavke provjerite kakva im je otpornost na smrzavanje i da li se skližu kada se namoče.

Danas postoji i sve veći izbor umjetnog kamena čija je osnova beton ali tako vjerno napravljen da ga je doista vrlo teško razlikovati od prirodnog kamena.

Vrtne staze, rubnjaci, opločnici, stepenice... sve su to zanimljivi elementi
Vrtne staze, rubnjaci, opločnici, stepenice... sve su to zanimljivi elementi

Rastresite površine za popločavanje

Kako bi, naročito u većim vrtovima, razbili monotoniju i kao kontrast unutar većeg, tvrdo popločenog dijela vrta postavili mekši dio, koristimo sitni ili krupni šljunak, tucanik, oblutke ili komadiće kore drveća (malč). Ovakve površine osim što mogu poslužiti za hodanje, određene sportske aktivnosti ili parkiralište, mogu biti i vrlo zanimljiva podloga za razne vrste biljaka koje mogu stvoriti neformalan i zanimljiv izgled.

Nedostatak ovih podloga je njihova rastresitost tako da vrlo često morate intervenirati sa grabljama s kojima ih ujedno i čistite od suhog lišća i trava. Da bi spriječili njihovo rasipanje u okolni prostor, najbolje je oko njih postaviti rubnjake.


Rubnjaci i stube

I ovo su elementi koje usko vežemo uz elemente popločavanja vrta. Iako ih se zadnjih sjetimo i najkasnije ih primjetimo, rubnjaci imaju veliku ulogu u popločavanju. Osim što služe kao ukrasi, imaju i vrlo praktičnu primjenu npr. odvajanje travnatog dijela od popločanog ili odvajanje šljunka i tucanika od staze za hodanje itd. Djeluju i kao važan ukrasni element jer na vrlo smiren način mogu razdvajati nekoliko različitih dijelova vrta. Rubnjaci mogu biti od svega što vam padne na pamet; od opeke, od betona, drva, metala, plastike...

Stube nisu obavezan element vrta, ali ako postoji i najmanja mogućnost za njihovo postavljanje, isplanirajte ih i ugradite. One su jedan od najupečatljivijih ukrasnih elemenata vrta. Bez obzira na veličinu, ponekad su dovoljne i samo dvije stube da se stvori dojam razigranosti i potrebe za hodanjem tj. uspinjanjem. Mogu biti napravljene od bilo kojeg materijala ali nekako je najljepša kombinacija kamen, kamen – drvo ili samo drvo. Oblici stuba definitivno mogu biti svakojaki, samo obratite pozornost na njihovu funkcionalnost tj. da gazišta budu ugodna i privlačna za hodanje (ne previsoka).


Ostali elementi za popločavanje

Najprirodniji element za popločavanje vrta je definitivno drvo koje može postojati u nekoliko formi: kao daske, oblice, grede, piljeni obluci... Obzirom na njegovu sve veću cijenu i osjetno kraći vijek trajanja od kamena ili betona, sve se rijeđe upotrebljava. Danas je moguće nabaviti specijalne daščane podloge od egzotičnih vrsta drva (tikovina) koje su otporne na vlagu i vodu ali su i osjetno skuplje.

Činjenica je da kombinacijom drvenog poda i kamena (kuća ili zid) postižemo jedinstveni izgled, a drvo se izvrsno slaže i uz vodene površine. Jedino je upitan vijek trajanja.

Jeste li pomislili da se i sa travom tj. travnjakom može učiniti vrlo lijepo i kvalitetno popločenje? Naravno, ova kombinacija je pogodna za vrlo velike vrtove gdje se mogu ostaviti određene površine nepokošene, a između njih mogu biti „prošarane“ staze sa uredno pokošenom travom. Još veći efekt se postiže i planskom sadnjom različitih vrsta trava i njihovim kasnijim različitim tretmanima i terminima košnje.

I konačno, postoji i kombinacija površina gdje do izražaja dolazi sjedinjavanje dvaju ili više različitih materijala u jedinstveni izgled. Tako npr. travnjak možemo „prošarati“ kamenim ili betonskim pločama koje će nam služiti kao staza za hodanje ili ga pak ispresijecati drvenim oblicama. Naravno, pazite da ne pomiješate previše različitih elemenata jer to onda može djelovati vrlo zbunjujuće i ne lijepo.


A gdje nabaviti elemente za popločavanje?

Postoji veliki broj proizvođača i trgovaca betonskom galanterijom, kamenim elementima, opekom itd. Većinu potrebnog možete nabaviti u trgovačkim centrima ili u specijaliziranim trgovinama.

Nastavlja se...

Tagovi

Vrt