Vrtni elementi (2)

Vrtni elementi (2)

U nastavku priče o vrtnim elementima donosimo prikaz o zidovima, ogradama, pergolama, vratima, živicama...

Zidovi su čest element u vrtu, naročito u manjim gradskim vrtovima.Mogu biti napravljeni od različitih materijala, a najčešće od kamena, opeke i betona, a uloga im je da zaštite vrt od neželjenih posjetitelja, životinja, pogleda...

Kameni zidovi se razlikuju ovisno o području gdje se gradi zid, na otocima i uz obalu uglavnom se radi suhozid od vapnenca i pješčenjaka pločastog oblika tako da se polažu i isprepliću u redove slično kao i cigle. U kontinentalnim predjelima najčešći su zidovi od opeke ili betona. Opeka daje elegantniji i topliji izgled ali zahtijeva dosta truda i rada dok su betonski zidovi (od betonsskih blokova) daleko jednostavniji i jeftiniji za izradu.


Ograde

Ograde su jednostavniji oblik zida i element gotovo svakog vrta. Svrha njenog postavljanja je isto kao kod zida, zaštita od nepoželjnih posjeta ili pak zaštita biljaka od vjetra.

Zbog svoje jednostavnosti i jeftinoće izrade nalazimo ih posvuda i u najrazličitijim oblicima složenim od različitih materijala. Najčešće se rade od drva, žice i metala.

U gradu su ograde nešto rjeđe, jer zbog manjih vrtova prevladavaju zidovi, ali zato na selu ograde imaju svoju vrijednost. Tradicionalno su u mnogim krajevima izrađene od drvenih greda i daski ili daščanih otpadaka sa pilane. Često su rađene i ograde od isprepletenog šiblja vrbe ili lijeske, a zbog jednostavnosti i brzine postavljanja, danas su vrlo česte žičane ograde.

U svakom slučaju, od kojeg god materijala bila izrađena, potrebno ju je održavati, zaštiti od atmosferskih utjecaja ili hrđe.


Vrtna vrata

Vrata su logički nastavak zida ili ograde, jer negdje se mora ući ili izaći iz vrta. Ona su važniji element za vanjski svijet negoli za sam vrt, stoga je bitno stilski ih oblikovati sa ostatkom vrta kako ne bi pokvarila cijelu kompoziciju. Kakva će te vrata izabrati ovisi o njihvoj ulozi, da li su samo za povremene ulaske izlaske ili su vrata kroz koja ulaze automobili... U svakom slučaju preporuka je da što su vrata jednostavnija, bolje izgledaju.

Materijali od kojih se rade najčešće su drvo i metal. Drvena vrata mogu se kombinirati sa gotovo svim ostalim materijalima, dok metalna vrata više odgovaraju uz metalne (žičane) ograde ili zidove od kamena, opeke ili betona.

Zidovi, ograde, vrata, voda... pružaju velike mogućnosti u razigravanju vrta
Zidovi, ograde, vrata, voda... pružaju velike mogućnosti u razigravanju vrta

Živice

Još jedan vrtni element koji u stvari ima istu ulogu kao i ograda ili zid, jedina je razlika što je „živo biće“. Treba joj znatno duže vremena da izraste, ali zato pruža daleko veće mogućnosti oblikovanja i uređenja. Za razliku od ostalih ograda, stalno raste u širinu i visinu te zahtijeva učestalu pažnju i brigu. U grubo ih možemo podijeliti u zimzelene i listopadne koje mijenjaju svoj izgled ovisno o godišnjem dobu te daju uvijek drugačiju vizuru vrta.

Najčešće i najpoznatije vrste za živice su šimšir (Buxus), lovor (Laurus nobilis), lovorvišnja (Prunus laurocerasus), tisa (Taxus baccata) itd.


Voda

Najprirodniji i najupečatljiviji element koji se može naći u nekom vrtu svakako je voda. Ima gotovo hipnotičko svojstvo i u kojem god obliku bila uvijek privlači poglede. Ako je uzburkana privlači nas svojim zvukom, a ako je mirna, na površini reflektira druge dijelove vrta. Postavljajući vodu u vrt osnovno je pravilo da bude što prirodnije što znači da se postavi na mjesto i u obliku u kojem bi najvjerojatnije bila i u prirodi.

Može biti kao stajačica ili tekuća. Stajačica ima efekt opuštenosti i smirenosti dok je tekućica uzbudljivija sa odgovarajućom zvučnom kulisom koja u vrt unosi trag čiste prirode.

Bez obzira koji oblik izabrali, morate ga prilagoditi veličini i obliku vrta. Danas se za izradu jezeraca, ribnjaka, potočića ili bazena uglavnom koriste umjetni materijali koji su se pokazali jednostavniji za izradu i održavanje, a i cijenom su sve prihvatljiviji. Kako bi priča oko vode bila potpuna, uz nju su neizostavne i odgovarajuće biljke. U i na samoj vodi to su razne vrste lopoča, a pokraj nje trave ili trska i bambus.


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt