Penjačicama sakrijte nedostatke vrta

Penjačicama sakrijte nedostatke vrta

Penjačice pripadaju među one biljke zahvaljujući kojima možemo sakriti brojne nedostatke vrta, a u isto vrijeme njima naglasiti neke vrtne elemente. Glavna im je namjena prekrivanje raznih površina u vrtu i oko njega

Još je od davnina u našim krajevima sadnja penjačica bila uobičajena. Doduše, u prošlosti se kod nas mogla uglavnom pronaći vinova loza, koja se uzdizala uz ograde mnogih vrtova (dvora). Penjačice pripadaju među one biljke zahvaljujući kojima možemo sakriti brojne nedostatke vrta, a u isto vrijeme njima naglasiti neke vrtne elemente. Smještamo ih u najrazličitije dijelove vrta, uz ograde, zidove, pokraj debla kakvog osušenog stabla. Neizostavne su i na balkonima i terasama.


Koja je namjena penjačica

Njihova je glavna namjena prekrivanje raznih površina u vrtu i oko njega. Primjerice, pročelje kuće uz koje se uzdiže glicinija u proljeće, kad se okiti brojnim cvjetovima, izgleda zaista sjajno. Osim što njima možemo prekriti određene nedostatke, jednako tako dobro će nam poslužiti i kod izražavanja nekog dijela vrta. Ako u vrtu imate posađeno neko listopadno drvo ili ostatke davno osušenog stabla, uz njih posadite neku od penjačica koje će, nakon što se razrastu, biti vrlo lijep centralni element vrta. Također, imamo li pred kućom terasu, najbolji način na koji možemo povezati unutrašnji i vanjski prostor je podizanje pergole na terasi uz koju se uzdiže neka od penjačica. Među ostalim, penjačicama ćemo daleko ljepše prostor vrta odijeliti od susjednih parcela, no što bi to bilo ako se odlučimo na ograđivanje vrta zidovima.


UrediSvojDom

Tagovi

Vrt