Savjeti oko bojanja zidova

Savjeti oko bojanja zidova

Poželjno je malo više vremena utrošiti na samo planiranje radnog postupka kako bi isti tekao glatko. Ovi jednostavni savjeti mogu Vam biti od pomoći.


Prije samog početka

Uzimanje mjera: sasvim je nepotrebno kupiti previše boje, a frustrirajuće pak kupiti premalo.?Uz pomoć jednostavne formule izračunajte koliko Vam je boje uistinu potrebno. Za prostoriju visine cca 2,5 m vrijedi slijedeće:

površina prostorije u m2 × 3 = površini zidova i stropova koji se namjeravaju obraditi.

Nešto više boje potrebno je za strukturirane površine ili površine više upojnosti, npr. krupno vlaknaste tapete, sirovu žbuku i sl. Pritom treba računati i sa ponešto rezerve za eventualne naknadne popravke.


Planirajte radnih postupaka redoslijed

Za svaki radni postupak koristite odgovarajuću opremu. Pobrinite se za dobro prozračivanje prostorije tijekom nanošenja boja, a ukoliko koristite više od jednog pakiranja iste nijanse, pomiješajte ih zajedno u većoj posudi kako bi izbjegli eventualne neznatne razlike u nijansi.


Tijekom nanošenja boje

Djecu i kućne ljubimce držite podalje od mjesta na kojem radite. Opremite se adekvatnom zaštitom za oči. Prilikom uzimanja kratkih pauza, boju ostavljajte na sigurnom mjestu dalje od izvora topline, a kistove ili valjke omotajte bezbojnom folijom ili plastičnom vrećicom kako bi izbjegli njihovo stvrdnjavanje. Veće površine poput zidova i stropova premazivati isključivo vodorazrjedivim bojama.


Po završetku

Nakon što ste završili s radovima operite alat. Ukoliko su korištene vodorazrjedive boje alat operite vodom, ukoliko su pak korištene otapalne boje operite alat odgovarajućim razrijeđivačem. Kistove odlažite ležeći ili uspravno okrenute na drške u suprotnom će nakon kratkog perioda (zbog savijanja dlaka) biti neupotrebljivi.

Kako bi zatvorili kanticu boje i spriječili prodor zraka, a time i kvarenje, krpom obrišite obrub kantice i postavite poklopac Drvenu kladicu postavite preko cijele širine poklopca te po njoj udarite čekićem.

Preuzeto sa: www.dulux.hr