Proljetno čišćenje

Proljetno čišćenje

Proljeće je osim lijepog vremena i ugodnih šetnji i vrijeme za veliko pospremanje kako u kući tako i oko nje. U nastavku donosimo podsjetnik što bi sve morali napraviti i odraditi da vaš dom izgleda lijepo, čisto i ugodno za živjeti.


Poslovi oko kuće:

Generalka garaže. Obavezno! Izbacite sve ono što je suvišno i ne koristite. U prvi plan postavite vrtne alate, opremu za roštilj, bicikle... uglavnom sve ono što ćete sad češće koristiti.

Provjerite u kakvom su stanju stolice ili klupe na kojima sjedite u vrtu. Dotrajale zamijenite novima ili popravite stare, očistite ih i pripremite za novu sezonu.

Napravite krug oko kuće i po vrtu i zabilježite sve nedostatke koje bi trebalo popraviti, pregledajte krov kuće, provjerite ogradu, rasvjetu u vrtu, uglavnom zabilježite svaki nedostatak i pod hitno to riješite.

Sad je idealna prilika da sve drvene dijelove prebojate i zaštitite kakvim sredstvom protiv nametnika i vlage.

Iz vrta uklonite ostatke lišća, orežite voćke, preipremite povrtnjak...


Poslovi u kući:

Kao prvo, zaposlite sve ukućane i odradite generalno proljetno čišćenje. Na kraju sve nagradite odlaskom na pizzu ili ju sami ispecite i u veselom društvu proslavite dolazak proljeća.

Napravite zamjenu gorderobe. Zimsku operite, očistite i pospremite, a proljetnu izvadite.

Operite sve prozore, izvana i iznutra. Isto tako i drvene (ili plastične) okvire i rolete.

Kad ste već kod prozora, provjerite u kakvom su stanju zavjese. Operite ih i zamijenite novim.

Kod čišćenja podova premjestite namještaj i očistite i ispod njega.

Nazovite majstora da dođe pregledati klima uređaj. Ne čekajte vruće dane jer ćete duže čekati, a i najvjerojatnije skuplje platiti.