Savjeti za njegu tekstila

Savjeti za njegu tekstila

Što je dopušteno...

- Označite mjesto nastanka mrlje jer kad se osuši može postati nevidljiva.

- Odjevni predmet što prije odnesite na kemijsko čišćenje jer što je mrlja starija, teže se uklanja.

- Odjeću koja se sastoji od više dijelova (odijela, kostimi...), uvijek čistite zajedno. Ako slučajno dođe do promjene boje svi dijelovi će biti u istom tonu.

- Prije kemijskog čišćenja uvijek ispraznite džepove.

- Prilikom pranja odjevnih predmeta pridržavajte se uputa proizvođača o doziranju omekšivača. Predoziranjem omekšivača na odjeći se stvaraju masne naslage.

- Preporuka je da nakon svakog nošenja četkate odjeću, naročito odijela i kostime. Na taj način će te s odjeće ukloniti prljavštinu i mucice, a vunene predmete zaštiti od moljaca.

-Ponekad problem s mrljom najprije treba ostaviti da se ohladi. U čvrstom stanju se primjerice mrlje od žvakaće gume ili voska lakše mogu ukloniti. Osim toga hlađenje na minus stupnjeve kod osjetljive angora vune smanjuje stvaranje mucica.

- Odjeću perite s obrnute strane kako biste izbjegli oštećenja tkanine od bubnja ili patentnog zatvarača sa druge odjeće.

- Najmodernije perilice daju učinkovite rezultate čak i kad su potpuno pune. Zbog toga perilicu treba napuniti do kraja, a ne koristiti je polupraznu.

- Preporuka je da novu odjeću pri prvom pranju perete zasebno od ostale odjeće. Mnogi proizvođači dodaju posebne dodatke tkaninama pa se tijekom prvog pranja dogodi da odjeća pusti boju i dodane kemikalije koje pređu na ostalu odjeću.

Što nije dopušteno...

- Ako kod kuće pokušavate ukloniti mrlju, nikad nemojte trljati materijal, kako ne bi došlo do gubitka boje na tom dijelu.

- Nikada ne pokušavajte ukloniti mrlju sa svilenih odjevnih predmeta. Svila je vrlo osjetljiv materijal koji ne podnosi kemikalije ni mehaničke pritiske pa je najbolje to prepustiti stručnjacima u čistionici.

- Ako glačate odjevni predmet koji na sebi ima mrlju, toplina glačala bi je mogla trajno fiksirati te onemogućiti njeno uklanjanje.

- Ne ostavljajte odjevne predmete na jakom i direktnom sunčevu svjetlu. Sunce stvara žute mrlje koje se tijekom čišćenja pretvaraju u oštećenja.

- Ovo se najčešće događa na zavjesama.

- Ako ste komad odjeće pokapali s lakom za nokte, nemojte ga skidati acetonom. Aceton je otapalo koje može uništiti boju ali i otopiti acetatno vlakno.

- Nikada nemojte koristiti omekšivač pri pranju jakne od perja. Omekšivač će slijepiti perje zbog čega će nastati grude, koje će spriječiti sušenje i potaknuti nastajanje vlage.

- Pranje pernate jakne je najbolje prepustiti profesionalnim praonicama i kemijskim čistionicama, jer prvobitnu rastresitost perja, te meki i puni opip je moguće postići jedino sušenjem u većoj profesionalnoj sušilici rublja.


UrediSvojDom

Tagovi

Savjeti