Čišćenje s limunom

Čišćenje s limunom

Zbog velike kiselosti limun je vrlo moćan antibakterijski čistač. Njime možete održavati sva mjesta u stanu koja su izvor bakterija. To su kupaonice, tuš kabine, toaleti, kuhinjski prostori, uređaji kao što su mikrovalne pećnice, daske za rezanje itd.

Osim uništavanja bakterija, limunom možete i polirati metalne posude, prati prozore, osvježavati rublje...

Evo nekoliko praktičnih i konkretnih savjeta kako upotrijebiti limun za održavanje čistoće:

Kupaonica: iscjedite sok nekoliko limuna te ga stavite u raspršivač i njime pošpricajte pločice i sanitarije. Ostaci sapuna i kamenca će brzo nestati, a prostor će biti dezinficiran.

Kuhinjske površine: na radnu površinu i daske za rezanje namirnica iscijedite 1 limun. Nakon desetak minuta većina mrlja i neugodni mirisi će nestati, a ako koricom naribate navedene predmete, eliminirat ćete i bakterije.

Za visoki sjaj: bakrenim, mesinganim i kromiranim posudama vratit ćete sjaj ako ih izribate polovicom limuna, a učinak će biti još bolji ako limun prethodno umočite u sol.

Pranje posuđa: ako vam ponestane deterdženta, pomiješajte pola žličice sode bikarbone i sok pola limuna. Uklonit će nečistoću, a ruke će vam ostati mekane.

Čišćenje prozora: pomiješajte 4 žlice limunova soka i 2 l vode. Kiselina će skinuti prljavštinu i mrlje od kiše, a stakla će zasjati punim sjajem.

Mirisno rublje: ako želite da rublje lijepo miriše, tijekom pranja dodajte žličicu limunova soka.

Svježina u ormarima: Napravite nekoliko loptica od vate i na njih kapnite par kapi eteričnog ulja limuna, umotajte ih u prozračnu tkaninu (gazu) i stavite u ormare.


UrediSvojDom