Čišćenje i održavanje škrinje za zamrzavanje

Čišćenje i održavanje škrinje za zamrzavanje

Najgore što možete učiniti kad je riječ o škrinji za zamrzavanje jest smjestiti je u vlažan podrum ili mjesto izloženo izvoru topline. Prikladne su samo suhe i prozračne prostorije. Kod instaliranja oko uređaja ostavite 2 do 3 cm prostora zbog hlađenja. Uređaj spojite na utičnicu s uzemljenjem.

Namirnice koje zamrzavate moraju biti kvalitetne, u odgovarajućem i mekom pakiranju koje ne propušta zrak i vlagu, nego čuva hranu od sušenja i gubitka vitamina.

Ako želite očistiti škrinju za zamrzavanje, prije čišćenja je namjestite na neprekidan rad, kako biste dobro ohladili namirnice te ih bez straha izvadili i zaštitili od odmrzavanja. Inje sa stranica ostružite strugalom te uklonite krpom prije negoli se otopi, dok debelo inje treba prethodno malo otopiti. Na kraju je unutrašnjost najbolje oprati sodom s dodatkom malo octa. Ako nakon čišćenja stijenke namažete tankim slojem glicerina, novi će se sloj leda sporije skupljati i lakše skinuti kod idućeg odmrzavanja.

Pripazite da ne podižete prečesto poklopac škrinje za zamrzavanje kao i da ga ne držite otvorenim dulje vrijeme. Neopreznim otvaranjem ćete rasipati električnu energiju, a ono može loše djelovati i na rad škrinje.

Zamrznuti možete samo svježe namirnice. Nikada ne stavljajte u škrinju za zamrzavanje namirnice koje su već bile zamrznute.

Svaka vrsta namirnica ima i svoj rok trajanja u zamrzivaču. Iako se na temperaturi ispod ništice namirnice neće pokvariti, ako u zamrzivaču stoje predugo, izgubit će puno od hranjivosti, ali i okusa.

UrediSvojDom