Kako se čisti nakit

Kako se čisti nakit

Svi mi posjedujemo neke predmete od plemenitih metala. Da li je riječ o nakitu, numizmatičkoj zbirci, ukrasnim figuricama, dijelovima namještaja ili nečemu drugom, svima je zajedničko da ih s vremena na vrijeme treba očistiti, ali kako? Evo nekoliko savjeta i recepata:


Čišćenje zlata i srebra

Voda 1 L. Amonijak 100 gr. Bijeli sapun 20 gr. Sapun nastrugati u vodu i otopiti. Dodati amonijak. Predmet uroniti u otopinu u kojoj može ostati i duže vrijeme bez opasnosti po kovinu. U otopini u kojoj se čiste plemeniti metali ne smije se čistiti nikal. Otopinu čuvati u dobro zatvorenim bocama. Dobro isprati čistom vodom, nasapunati i dobro uglačati četkom. Ponovno oprati vodom, osušiti i pažljivo uglačati jelenskom kožom.


Čišćenje srebrnog novca (numizmatičarski)

Destilirane voda 9 dijelova. Sumporna kis 1 dio. U otopinu uroniti novac i držati do otapanja crne prevlake. (5-10 min) Dobro isprati čistom vodom, nasapunati i dobro uglačati četkom. Ponovno oprati vodom, osušiti i pažljivo uglačati jelenskom kožom.


Galvansko čišćenje srebra

Sump. kiselina 1 dio. Destilirana voda 9 dijelova. Cinčana traka U otopinu uroniti predmet omotan trakom cinka, ili uroniti predmet i posuti ga cinkovom piljevinom. Nakon kratkog vremena predmet će biti potpuno čist.


Čišćenje plemenitih metala pepelom

Pepeo bukovog drva preliti vrućom vodom i ostaviti da se ohladi i staloži. Odliti dobiveni lug i u njemu dobro istrljati predmet.


Čišćenje filigranskih predmeta

Amonijak jako razrijeđen. Uroniti predmet u otopinu amonijaka, ostaviti neko vrijeme, a zatim dobro oprati čistom vodom i osušiti u toploj peći.


Čišćenje zamagljenih zlatnih predmeta

Sokom crnog luka (kapule) dobro premazati predmet, ostaviti 24 sata, istrljati mekom krpom i ispolirati jelenjom kožom.

Čišćenje lančića od plemenitih kovina


Čišćenje koralja

1. Otopinom soli Kuhinjska sol. Meka voda. Napraviti otopinu soli do 10 % i u toploj otopini namakati predmet kratko vrijeme. Zatim dobro isprati sapunicom, vodom, osušiti u toploj piljevini i ispolirati mekom krpom.

Nakit od bilo kojeg materijala može se dobro očistiti
Nakit od bilo kojeg materijala može se dobro očistiti

Čišćenje (izbjeljivanje) bisera

Drveni ugljen Pšenične mekinje Bisernu ogrlicu staviti u platnenu vrećicu do pola punu mekinjama. Vrećicu treba držati nad vatrom od ugljena, neprestano miješati mekinje i ogrlicu pazeći da se sadržaj što polaganije zagrijava na ne previsoku temperaturu.


Izbjeljivanje bisera

Bijeli vinski ocat (pravi). Lagano ugrijati vinski ocat i u njemu držati bisere nekoliko min. Isprati vodom i ispolirati mekom krpom.


Čišćenje slonove kosti1. Pranje
 Soda bikarbona 100 gr.
 Destilirana voda 1 L.
 Predmet dobro oprati u toploj otopini sode bikarbone u vodi.

2. Požutjela slonova kost (izbjeljivanje)
 Terpentinsko ulje. Predmet premazati terpentinskim uljem i izložiti 
djelovanju sunca na neko vrijeme. 3. Izbjeljivanje slonove kosti
 Vodikov superoksid 1 dio.
 Benzin čisti 1 dio.
 Uroniti predmet u mješavinu vodikovog superoksida i benzina


Preuzeto sa: www.majstor-u-kuci.com