Vraćanje starog sjaja komodi

Vraćanje starog sjaja komodi

Od stare komode napravite prekrasan komad namještaja! Pretražite tavan ili podrum i ako pronađete ovakvu ili sličnu staru komodu, udahnite joj život i u nekoliko jednostavnih koraka vratite u svakodnevnu funkciju.


Odstranjivanje stare boje

Najprljaviji i najteži dio posla je odstranjivanje stare boje. Navucite gumene rukavice i zaštitite usta i nos pomoću maske za disanje. Na komodu nanesite lužinu širokim kistom. Ostavite da djeluje pola sata. Odstranite omekšalu boju pomoću lopatice.

Postupak ponavljajte toliko dugo, dok ne postignete potpunu prvobitnu strukturu drva. Ako komoda ima ukrasne ili profilirane površine umjesto lopatice koristite čeličnu vunu (ali nikad na hrastovini!) ili čistu žičanu četku.

Savjet: Posao s lužinom najbolje je obaviti na otvorenom prostoru! Možete kupiti gotove premaze za skidanje stare boje i najbolje je da se strogo pridržavate uputa koje je istaknuo proizvođač.


Uz pomoć brusilice

Sve ravne dijelove i vrata izbrusite pomoću višenamjenske brusilice. Idealna za ovakve radove je BOSCH univerzalna brusilica PSM 18LI.

Univerzalna brusilica idealan je saveznik za poslove skidanja stare boje
Univerzalna brusilica idealan je saveznik za poslove skidanja stare boje

Nakon brušenja, sve temeljito očistite od prašine i nanesite sredstvo za zaštitu drva.

Nakon sušenja komodu prijeđite premazom za drvo ili bojom (uvijek u smjeru strukture drva). Još jednom ostavite da se osuši i prijeđite premazom drugi put.


Preuzeto sa: www.bosch.hr

PREPORUČAMO