Kako pripremiti sobu za goste

Kako pripremiti sobu za goste

Vrijeme je blagdana i okupljanja bitelji. U ovo doba mnogi putuju i dolaze u goste, a ako i vama stižu drage osobe, red je da ih lijepo primite i smjestite.

Da bi se svi ugodno osjećali, i vi kao domaćin i oni kao gosti, evo nekoliko ideja kako na vrijeme pospremiti i pripremiti dom.


Počistite prašinu i paučinu

Ako imate gostinjsku sobu koja se inače ne koristi onda se u njoj definitivno nakupilo prašine i paučine. Prije nego u nju smjestite dragogo gosta, provjerite situaciju i sve lijepo počistite. Naročito oko kreveta i ispod njega.

Ako gost slučajno pati od alergije na prašinu, bit će vam vrlo zahvalan.

Uz pomoć usisavača i uskih nastavaka posišite parašinu u svim kutcima sobe kao i paučinu koja se sigurno nalovila oko karniša i u kutovima.

Provjerite u kakvom su stanju zavjese, ako treba operite ih ili zamijenite novima (čistima), a pomoću mekane krpe za prašinu prebrišite sav namještaj i stakla.

Bilo bi lijepo i kada bi oprali stakla na prozoru da kako bi gosti imali lijep i nesmetan pogled :-)


Organizirajte kupaonicu, ormare i spavanje

Upoznajte goste s kupaonicom. Pokažite im gdje je, pokažite im eventualne nedostatke kako ne bi došlo do neugodnih situacija. Osigurajte im slobodan prostor gdje će moći odložiti svoje higijenske potrepštine.

Pokažite im kako radi bojler, gdje mogu uključiti aparat za brijanje ili fen za kosu...

Pripremite im čiste ručnike i ostavite ih u sobi na krevetu kako bi bili sigurni da su za njih.

U sobi im morate ostaviti dovoljno slobodnog prostora u ormaru kako bi mogli raspremiti svoju odjeću. Ako nema dovoljno mjesta, pobrinite se da na vrijeme postavite kukice na vrata ili slično mjesto. Osigurajte i dovoljan broj vješalica.

Pregledajte sav namještaj i ako ima kakvih nedostataka (rasklimane ručke, potrgani panti, škripa vrata...) hitno ih popravite.

Od vas bi bilo jako lijepo kada bi gostima osigurali i šlape...

Objasnite gostima gdje mogu napuniti mobitele, kako radi daljinski upravljač od TV-a, gdje u hladnjaku stoji voda ili sokovi...


Obavite završni pregled

Provjerite u kakvom je stanju krevet tj. ležaj na kojem će gosti spavati. Bolje je na vrijeme saznati nego dovesti sebe ili nekog drugog u neugodnost. Učinite sve kako bi se gost ugodno osjećao. To što će ljudi prespavati jednu ili dvije noći, ne znači da mogu spavati na bilo čemu. Ponudite im najbolje što imate. Stavite dobre jastuke i pokrivače, a ne one s trosjeda po kojima svakodnevno jašete... U pripremi morate imati i pokoju deku viška jer nikad ne znate koliko je gost zimogrozan.

Posteljina definitivno mora biti čista i speglana bez mirisa ili sasvim laganog mirisa omekšivača jer nikad ne znate kako tko voli.

Prije dolaska gostiju, a nakon čišćenja i pripremanja, sobu dobro prozračite.

UrediSvojDom

Tagovi

Savjeti