Kako rashladiti stan bez klima uređaja?

Kako rashladiti stan bez klima uređaja?

Pripremite se za vruće, vruće ljeto. Neka vaš dom ne bude sauna iz koje ćete bježati glavom bez obzira jer ne volite klima-uređaje ili si ih jednostavno ne možete priuštiti. Postoje načini kako zadržati ugodan hlad u domu bez velikih izdataka.

Klima-uređaj mnogima je preskup. Saznajte kako osvježiti sebe i svoj dom, a pritom ne razoriti kućni budžet.

Ventilator je dobro rješenje

Odlična zamjena za klimu su ventilatori. Ovi uređaji mogu smanjiti temperaturu u vašem domu za 6, 7 stupnjeva, a danas su dostupni u širokoj paleti boja, veličina i vrsta.

Njihova cijena nije visoka, a ne troše ni puno električne energije, kao klima-uređaji.

Možete zalediti jednu ili dvije flaše vode i postaviti ih ispred ventilatora – dobit ćete improvizirani klima-uređaj. Neće hladiti kao klima, ali će u svakom slučaju donijeti blago osvježenje.


Odaberite tamne zavjese i žaluzine

Ugradite tamne žaluzine na prozore i prije nego napustite kuću ili stan, spustite ih i zatvorite prozore.

Kad se vratite nakon napornog dana, doživjet ćete ugodno i svježe iznenađenje. Najbolji način održavanja svježine u domu je prvenstveno onemogućiti vrućini ulazak u prostor.

Ako vam je ugradnja žaluzina preskupa, uvijek se možete odlučiti za tamne zavjese u raznim bojama. Odaberite one od lana ili pamuka. Svila je izvrsna i u svijetloj nijansi, ali njezina cijena može nadmašiti i ugradnju žaluzina.


Ograničite svjesno zagrijavanje prostora

Trudite se što manje koristiti električne uređaje i gasite svijetla ako vam nisu nužna. Radom uređaja stvara se toplina.

Pokušajte manje kuhati ili spremajte jela koja ne zahtijevaju dugo pečenje. Svježe povrće je odličan izbor - lagano je, zdravo i brzo se priprema.

Preuzeto sa: www.ljeto.net.hr

Tagovi

Savjeti