Kako oprati rublje? Možda i niste znali…

Kako oprati rublje? Možda i niste znali…

Većina ljudi odjeću pere tako da u perilicu utrpa sve što je prljavo i opere nekim univerzalnim programom. No, odvojite li malo vremena i sortirate odjeću te odvojite bijele stvari od tamnih ili šarenih, izaberete odgovarajući deterdžent kao i pravu temperaturu pranja dobit ćete puno bolje rezultate.

Prije nego što napunite perilicu

Prljavo rublje podijelite i složite u nekoliko kupova. Na jedan kup stavite samo bijele stvari, na drugi obojene postojanim bojama, a na treći obojene nepostojanim bojama i one namijenjene za ručno pranje. Cijelu stvar možete pojednostaviti pa rublje podjelite samo na bijele i tamne stvari.

Izabrati pravilan program pranja

Ako niste sigurni ili ne razumijete koji i kako odabrati pravilan program pranja, slobodno nazovite ovlašteni servis za održavanje stroja. U suprotnom, ne samo što rezultat pranja neće biti zadovoljavajući nego postoji mogućnost i da prouzročite kvar na perilici, pogotovo ako je riječ o modernijem uređaju s osjetljivom tehnologijom. Oni su vam dužni dati potrebna objašnjenja, a vi ih zapišite kako sljedeći put ponovno ne biste morali zvati zbog istog problema.

Provjerite prije pranja

Prije stavljanja odjeće u perilicu, pregledajte i ispraznite sve džepove i uklonite pojaseve, ukrasne igle, broševe i sve ono što se može otkopčati, otkačiti ili na neki drugi način osloboditi i prouzročiti eventualni kvar.

Ako perete odjeću koja ima patentne zatvarače, obavezno ih zakopčajte jer će odjeća tako sačuvati oblik.

Ako je odjeća rašivena ili poderana, obavezno je pokrpajte prije pranja jer će se u pranju šteta još i povećati.

Nemojte prepuniti perilicu

Nikad ne utrpavajte previše rublja odjednom u bubanj jer ga možete oštetiti, a i rezultati pranja neće biti onakvi kakve očekujete. Za manje količine rublja uvijek koristite program pola punjenja ili ekoprogram.

Sitne ili posebno osjetljive stvari stavite u jastučnice i tek tada u perilicu.

Izbor programa

Zapamtite da uvijek odaberete program i temperaturu pranja koji odgovaraju najosjetljivijim odjevnim predmetima koje ste stavili u perilicu. Evo nekoliko primjera za podsjetnik: 30-40°C za manje prljavo rublje, a do 95°C za jako prljavo. Ako perete sintetičke materijale ne bi ih smjeli prati na temperaturi višoj od 50°C, a vunene na maksimalno 40°C i uz centrifugu s najmanjim brojem okretaja.

Izbor deterdženta

Biološki deterdženti sadrže enzime koji prodiru duboko u prljavštinu te su stoga idealni za bijelo rublje i uklanjanje tvrdokornih mrlja, no izbjegavajte ih ako imate osjetljivu kožu jer enzimi u nekih osoba mogu izazvati alergijske reakcije. Nebiološki deterdženti pogodniji su za rublje koje nije jako prljavo te za obojeno rublje, a smatra se i da djeluju manje nadražujuće na kožu.

Ekološki deterdženti ne sadrže kemijske tvari te nisu štetni ni za odjeću ni za vašu kožu ni za prirodu. Kvaliteta takvih deterdženata danas je poboljšana pa se s njima mogu postići odlični rezultati pranja.

Koliko deterdženta staviti

Ne pretjerujte s količinom deterdženta jer time nećete postići veću čistoću rublja već riskirate da se na odjeći pojave bijele mrlje zato jer se nije dobro isprala. Pridržavajte se uputa na ambalaži.

Prašak za ručno pranje ne koristite za pranje rublja u perilici jer stvara previše pjene i može oštetiti uređaj.

Tagovi

Savjeti