Kuhinjski moljci

Kuhinjski moljci

Kuhinjski moljci čine znatno manju štetu od moljaca koji napadaju tekstil. Odrasli insekti ne uzrokuju štetu, jer se hrane tekućom hranom ili vodom ili pak uopće ne jedu. Na taj način ovaj skladišni moljac inficira žitarice, voće, orahe, lješnjake, začine, duhan i općenito većinu sušene hrane.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi trebali pomoći da se riješite ove napasti, iako nije garancija i da ćete uspjeti.


1. Isprazniti ormare i ladice

Osnovni korak je isprazniti sve kuhinjske ormare, ladice i police. Ako možete, obavezno pogledajte poleđinu ormara koja je uglavnom izrađena od lesonita, a izgleda da je ovaj materijal pogodan za prehranu kuhinjskih moljaca. Sve dobro operite, vodom i nekim sredstvom za pranje.


2. Pregledati kutije sa hranom

Otvorite svaku kutiju i vrećicu u kojoj se nalazi nešto jestivo: tijesto, brašno, kekse, mljevene orahe, mak, prezle, čokoladu, gris, pudinge, grah, rižu, kukuruz... Ako u bilo čemu vidite kuhinjske moljce, ličinke, nešto nalik paučini ili grudice – BACAJTE!!! To je sigurno kontaminirano jajašcima kuhinjskih moljaca iz kojih će kasnije izrasti ličinke, a iz njih moljci.


3. Dodatni pregled

Osim ormara i ladica, pregledajte i zidove, okvire slika, vaze sa suhim cvijećem, slamnate podmetače i slične artikle. Ako je situacija ozbiljna, nerijetko ličinke kuhinjskih moljaca migolje po zidovima. U tom slučaju najbolje je zidove obojati novom bojom.


4. Spremanje hrane

Obavezno nabavite staklenke sa poklopcima koji čvrsto “dihtaju” i ne dozvoljavaju beštijama ulazak. Osim praktičnosti, uvelike ćete smanjiti mogućnost novog razvoja moljaca. Namirnice držite u originalnim pakovanjima, a kada ih otvorite, preselite u staklenke.

Lavanda je prirodni miris koji tjera kuhinjske moljce
Lavanda je prirodni miris koji tjera kuhinjske moljce

5. Alternativna zaštita

Osim industrijskih sredstava zaštite koje možete kupiti u trgovinama i ljekarnama, postoje i prirodni načini prevencije od kuhinjskih moljaca. Među najraširenijima su lavanda koju formirajte u buketiće i rasporedite po skrivenijim mjestima. Sušeno orahovo lišće navodno ima dobar učinak kao i obični crveni luk (kapula).

Umjesto kupovnih traka na koje se lijepe moljci, probajte sa običnim dvostranim selotejpom po čijoj ste sredini namazali malo meda. SRETNO.


UrediSvojDom

Tagovi

Savjeti