Označavanje opasnih tvari (otrova)

Označavanje opasnih tvari (otrova)

Mnogobrojni proizvodi kojima se svakodnevno služimo za održavanje čistoće u domu, a i mnogi drugi, spadaju u kategoriju opasnih tvari što predstavlja opasnost za ljude, životinje i okoliš. To su kemikalije koje se nalaze u različitim proizvodima kao npr. proizvodi osobne higijene (boje za kosu, sredstva za uklanjanje laka, lak za kosu itd.), čišćenje doma, održavanje tekstila i obuće, boje i lakovi, sredstva za suzbijanje gamadi i mnogi drugi.


Opasne tvari na nas mogu različito djelovati, a najčešće djeluju nadražajno (iritiraju kožu, oči, dišni sustav ...), lako zapaljivo, eksplozivno, otrovno, zagađuju okoliš itd.


Prema zakonu, svaki proizvod koji sadrži opasnu tvar mora biti obilježen odgovarajućom oznakom kako bi se spriječio i smanjio rizik od mogućih nus pojava korištenja proizvoda.

Te oznake su grafički simboli za opasnost sa dodatnim informacijama o kemikalijama koje proizvodi sadrže, a koje služe liječnicima da znaju kako postupiti u slučaju da dođe do nezgode.

Znakovi su narančaste boje i vrlo uočljivi tako da ih obavezno pogledajte i pročitajte koje su im potencijalne opasnosti.

Na slici su vidljivi znakovi kojima se označavaju otrovi pa ih probajte zapamtiti kako bi bezbrižnije i sigurnije mogli koristiti razna sredstva u domaćinstvu.


UrediSvojDom

Tagovi

Savjeti