Morske alge u kuhinji

Morske alge u kuhinji

Alge kao biljni dio planktona osim što proizvode 90% kisika zemljine atmosfere, služe i kao hrana brojnim morskim životinja, a u neke od njih i ljudima. Alge kao namirnica naročito su popularne na Filipinima, u Kini i Koreji, a u Japanu predstavljaju više od 10% prehrambenih artikala.

Algi ima na desetke tisuća vrsta, a za jelo se upotrebljava oko 100 vrsta. Zbog njihova bogata sadržaja visokovrijednim bjelančevinama, kalcijem, željezom, joda i ostalim elementima, danas su morske alge dostupne u obliku kapsula ili tableta kao dopuna svakodnevnoj prehrani.

Mogu se konzumirati svježe ili sušene, sirove ili kuhane. 90% posto današnje potražnje za algama pokriva se akvakulturom, a oko 10% prikupljanjem iz prirodnih staništa.


Za ishranu se najviše koriste: Arame, Kombu, Vakame, Hidžiki, Nori, Spirulina alge. Okus algi najsličniji je okusu plodova mora. Arame alga ima najblaži okus.


Preporučeni recept:

Dvadesetak minuta prije pripreme jela, 1 šalicu hidžiki algi staviti u toplu vodu da omekšaju i nabubre. Glavicu crvenog luka sitno isjeckati, a dvije mrkve isjeckati na štapiće.

Mrkvu i luk propirjati i kad luk i mrkva omekšaju dodati žlicu umaka od soje. Još jednom sve promiješati i dodati nasjeckanu hidžiki algu te sve lagano zagrijati.

Skloniti s vatre i poslužiti kao umak uz kuhanu rižu ili tjesteninu.