Izbor radne stolice

Izbor radne stolice

Gdje kupiti?

Zanimljivu ponudu radnih stolica pogledajte unašem katalogu proizvoda.

Većina nas dan provodi u sjedećem položaju, što na poslu, što na putu od kuće prema poslu i natrag, što pred televizorom. Ukratko, prema istraživanjima dnevno provedemo 10 – 12 sati u sjedećem položaju. Najviše vremena ipak provedemo u stolici na radnom mjestu gdje nam dugotrajno sjedenje na neprikladnim i lošim stolicama može prouzročiti niz problema. Vrlo često možemo čuti kolege i prijatelje kako se žale na bolove u glavi, vratu, leđima, nogama, a svemu tome uzrok je samo jedan, loša stolica.

Kakva mora biti radna stolica

Kada kupujete radnu stolicu obratite pažnju na nekoliko stvari; da je vrh naslona minimalno 50 cm visok od sjedala, da ima lumbalni podložak, da je lagano zakrivljena u razini toraksa i da ima mogućnost podešavanja nagiba naslona (od 104 – 120 stupnjeva). Nadalje, dobra uredska stolica mora imati mogućnost prilagodbe svakom korisniku. Mora imati mehanizme za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedala, mogućnost njihanja, mehanizam za podešavanje visine i širine naslona za ruke, podešavanje naslona za glavu i slično.

Vrsta materijala kojim je presvučena radna stolica ne utječe u tolikoj mjeri na njenu kvalitetu, ali ako možete birati, izaberite one sa kvalitetnijim materijalom.

Na dobro odabranoj stolici tijelo zauzima najbolji položaj te na taj način rasterećuje kralježnicu i osigurava povećanje koncentracije i maksimalni radni učinak.

Kako sjediti?

Iako zvuči kao banalno pitanje, ali pravilno sjediti uopće nije jednostavno. Sjedenje je ustvari naporan posao za naša leđa i donosi određeni napor diskovima i mišićima leđa. Moderan uredski stolac pomoći će Vam da smanjite naprezanje u leđima i da se sveukupno bolje osjećate. Ideja nije da sjedite na, nego sa svojim stolcem.

Najvažnija pravila zdravog sjedenja, preuzeli smo sa web stranica domaće trvtke www.tapo.hr , koja se specijalizirala za proizvodnju ergonomski oblikovanih stolica.

Ovo su najvažnija osnovna pravila zdravog sjedenja:

• uvijek sjedite uspravno u svom stolcu, naslonjeni na naslon

• mijenjajte položaje tijekom sjedenja mičući gornji dio tijela što je češće moguće, da bi izbjegli mišićne grčeve (dinamično sjedenje)

• uvjerite se da je kut u koljenima, kukovim i laktovima približno 90°, ako je ikako moguće nagnite sjedala prema naprijed kada se naginjete naprijed preko stola

• iskoristite sve prednosti koje Vam pruža Vaš ergonomski stolac Mijenjanje položaja i aktivno gibanje za radnim stolom pozitivno utječe na način kako se osjećamo i povećava našu radnu sposobnost. Sjedenje mora postati dinamično, a nikako ne smije biti statično. Vježbe za radnim stolom na najbolji način pridonose pravilnom držanju tijekom rada.

Gdje kupiti i po kojoj cijeni

Na tržištu postoji veliki izbor radnih stolica kako u rasponu kvalitete tako i u rasponu cijene. U pravilu su one najjeftinije i najlošije, a obzirom da radna stolica direktno utječe na naše zdravlje, preporuka je da se na njima ne štedi, znači kupite kvalitetniju u pravilu skuplju stolicu, pazeći pri tom na gore navedeno i nećete zažaliti.

Jeste li znali!

Dinamično sjedenje podrazumijeva konstantno nagnut naslon što prisiljava mišiće na stalni rad. Postoje tri položaja dinamičkog sjedenja: prednji, srednji i stražnji. Pri tome gornji rub naslona treba dostizati visinu lopatica i treba podupirati kralježnicu i u njenom srednjem i donjem dijelu. Ako imate učestale bolove u leđima izazvane dugotrajnim sjedenjem, možete si pomoći posebnim dodacima koje možete kupiti i postaviti na bilo koju sjedalicu


UrediSvojDom