Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedan je od najvažnijih sastojaka mediteranske prehrane. Dobiva se od ploda stabla masline, a prema svojoj kvaliteti dijeli se na ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko i rafinirano.

Najzdravije je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva prvim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj hranjivih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Tamnozelene je boje i kiselosti do 1 posto. Djevičansko maslinovo ulje dobiveno je na isti način kao i ekstra djevičansko, ali ima nedostatke u aromi i kiselost mu je do 2 posto zbog slabije kvalitete maslina i lošijih klimatskih uvjeta. Rafinirano maslinovo ulje najslabije je kvalitete. Kiselost mu je do 5 posto, a dodatkom malih količina djevičanskog ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja poboljšavaju mu se aroma i boja.

Maslinovo ulje treba se potrošiti u roku dvije godine, jer starenjem oksidira i blijedi. Čuva se u tamnim bocama ili u tamnom prostoru koje ne smije biti prehladno. Otporno je na visoke temperature i zbog tog svojstva posebno je pogodno za upotrebu u kuhinji.


Zdravlje iz maslinova ulja

Maslinovo ulje bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Jednostruko nezasićena oleinska kiselina najzastupljenija je masna kiselina, a uz nju, maslinovo ulje sadrži i zasićene masne kiseline. Vrlo važan sastojak maslinovog ulja je i biljni sterol beta-sitosterol, koji utječe na smanjenje razine kolesterola u krvi.Ljekovitost maslinovog ulja dokazana je u mnogim istraživanjima. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik od nastanka ateroskleroze i nekih vrsta raka te sprečavaju oksidaciju masti u organizmu.

Zbog visokog udjela mononezasićenih kiselina maslinovo ulje pomaže u stvaranju HDL (dobrog) kolesterola, a smanjuje udio LDL (lošeg) kolesterola, čime blagotvorno djeluje na rad srca i krvnih žila. Potvrđeno je da mediteranski koncept prehrane utemeljen na korištenju maslinovog ulja znatno smanjuje rizik obolijevanja od raka i koronarne bolesti srca. Kako bi se smanjio rizik od koronarne bolesti srca preporučuje se konzumiranje dvije žlice maslinovog ulja dnevno.


Ljekovita svojstva maslinovog ulja

Maslinovo ulje lako je probavljivo, pomaže kod dijabetesa i čira na želucu te povoljno djeluje na kosti, zglobove, kožu, jetra i crijeva. Zbog velikog udjela antioksidansa u sastavu, maslinovo ulje pomaže u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva koja uzrokuju slobodni radikali, smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti i raka te usporava proces starenja.Blagotvorno djeluje na sluznicu želuca, omogućava brže pražnjenje želučanog sadržaja, prevenira žgaravicu i gastritis. Također ima važno mjesto u prevenciji upalnih bolesti u organizmu, pogotovo upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti.

Pomaže i u prevenciji astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), a zahvaljujući sastavu korisno ga je uzimati i kod nekih reumatskih bolesti. Posebno je važno spomenuti protuupalno i preventivno djelovanje maslinovog ulja kod reumatoidnog artritisa, ali i kod drugih upalnih reumatskih bolesti.

UrediSvojDom