Jaja – nutricionistička vrijednost

Jaja – nutricionistička vrijednost

Jaja su dugo vremena smatrana "lošom" namirnicom kada je srce u pitanju. Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju kako, ne samo da to nije istina, nego da su jaja neka vrsta "super-namirnice".

Prema njima, jaja u stvari štite organizam od srčanih bolesti, raka dojke, problema s očima, a mogu vam pomoći i da izgubite na težini. Jaje srednje veličini ima samo 78 kalorija i relativno nisku razinu masti. Jaja sadrže kolesterol i zbog toga su bila deklarirana kao loša, međutim jaja sadrže oko 13 esencijalnih sastojaka važnih za zdravlje. Vitamin E u njima štiti od srčanih bolesti, vitamin D koristi dobrom zdravlju kostiju, a njihovo bogatstvo vitaminom B i vitaminom A olakšava vitalne funkcije organizma. Prema istom istraživanju teenagerice koje jedu jedno jaje dnevno osiguravaju sebi zaštitu od raka dojke u kasnijim godinama.

Lutein u jajima pomaže sprječavanju problema s nekim bolestima očiju, a selen i cink nužni su za normalno funkcioniranje organizma, njegov rast i obnovu.

Naravno, jaja kupujte samo od uglednih proizvođača, čuvajte ih u hladioniku, najbolje u njihovim kutijama i ne prekoračujte rok trajanja.

Preuzeto sa: www.covermagazin.com

PREPORUČAMO