Začini i ono što o njima niste uspjeli saznati

Začini i ono što o njima niste uspjeli saznati

Začine koristimo svakodnevno i mislimo da o njima znamo sve. Ili gotovo sve.

Jeste li znali da svi začini imaju i ljekovita svojstva? Saznajte.

Bosiljak

Odlična je zamjena za sol, povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore. Bosiljak je začin koji otvara apetit. Primjenjuje se kod bolesti mokraćnih organa.

Chili

Ima više od 150 vrsta chilija. Ljutinu mu daje tvar kapsaicin koja je ljekovita i pozitivno djeluje na upalne procese debelog crijeva. Uništava štetne bakterije kao Helicobacter pylori npr.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina. Pomaže kod probavnih smetnji. Mala svakodnevna doza cimeta znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara.

Djumbir

Učinkovit je u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske i sedativne učinke.

Metvica

Ulje metvice ublažava simptome sindroma iritiranih crijeva, grčeva u debelom crijevu, mučnine, napuhanosti, grčeva koji se javljaju kod menstruacije. Ljekovito djeluje i na dišni sustav.

Origano

Izvrsno djeluje protiv upala dišnih puteva, glavobolja, prehlade, ali isto tako pospješuje varenje, smiruje želučane tegobe te pospješuje apetit.

Peršin

Peršin je začin koji se vrlo često upotrebljava u svakodnevnoj kuhinji. Izvrstan je osvježivač daha, pojačava mokrenje pa time uklanja vodu nakupljenu u tijelu, čisti jetru i bubrege, kamence, bolno mokrenje i upalu prostate.

UrediSvojDom