Šparoge

Šparoge

Prva asocijacija kad spominjemo šaroge je naravno istarska fritaja koja se danas smatra jednom od autohtonih jela Istre. Smatra se da je porijeko šparoga Mediteran, iako su se samonikle raširile cijelom Europom, a čak ih se može pronaći i u Sibiru.


Šaroge su jedna od najizbalansiranijeg povrća i sadrži nutrijente u dovoljnim količinama za zdravu prehranu. Jedna porcija šparoga osigurava 60% preporučene dnevne količine folacina koji je neophodan za fromiranje krvnih zrnaca, rast te prevenciju bolesti jetre. Bogatstvo vlaknima, vitaminom B6, vitanimom A i vitaminom C, te potpuno bez masnoće i kolesterola čini šparoge nezaobilaznom namirnicom u zdravoj i uravnoteženoj prehrani.


Šaroge su poznate kao delikatesno povrće, a najstariji recept za prirpemu šaroga datira iz najstarije poznate kuharice iz III. stoljeća. Od tada do danas divlje (samonikle) i uzgajane šparoge su sastavni dio našeg jelovnika. Možda će vam biti zanimljiv podatak da je čak i u najelitinijim prigodama sasvim prihvatljivo i pristojno jesti šparoge pristima.


Jestivi dio šparoga su mladi izdanci, koji se lagano prokuhaju (blanširaju) u kipućoj vodi ili ih se pripremi na pari kako bi omeknule. Svježe šparoge prokuhajte u maloj količini vode i u 5 do 8 minuta šparoge će biti spremne za posluživanje. Ako ih pripremate na pari, bit će dovoljno 3 do 5 minuta. Šparoge možete i lagano popržiti na vrućem ulju, a mi bismo preporučili da koristite maslinovo ulje. Sabljike možete uzdužno prerezati na pola. Pržite ih 3 do 5 minuta svo vrijeme lagano miješajte.


Preuzeto sa: www.recepti.hr/