Kako prepoznati kvalitetan namještaj?

Kako prepoznati kvalitetan namještaj?

Odluka o kupnji i izbor novog namještaja ne smije biti donešena ni pod kakvim pritiskom. U protivnom se može dogoditi da ono što kupite bude daleko od onoga što ste htjeli. Ne dozvolite da “ljubav na prvi pogled” ili trgovčev popust utječe na vašu odluku. Držite se onoga što ste odlučili jer kupovina namještaja zahtijeva konstruktivan način kupnje, a ako se budete pridržavali ovih nekoliko savjeta, kupiti ćete kvalitetan namještaj bez previše komplikacija:

Provjera konstrukcije, okova i ispune

Većina namještaja za sjedenje ili ležanje (garniture i kreveti) koji se koristite u domu, sastoje se od neke konstrukcije koja je presvučena odgovarajućim materijalom kako bi se postigla udobnost i privlačan izgled.

Obavezno provjerite kvalitetu konstrukcije, od kakvog je materijala napravljena, kakvi su spojevi i probajte na osnovu viđenog procijeniti trajnost. Ako pitate trgovca, naravno, on će vam ispričati sve najbolje, ali zatražite ga podatke o ispitivanju koje više manje mora proći svaki model namještaja.

Okov osim svog funkcionalnog ima i vizualni zadatak. Ne dozvolite si da vas privuče svojom ljepotom već provjerite kako obavlja svoju osnovnu funkciju. Čemu lijepa ladica ako zapinje pri svakom otvaranju ili ako se vrata od kuhinjskog elementa svaki put zatvaraju uz zaglušujući tresak. I za okove bi vam trgovac trebao predočiti uvjerenja o ispitivanju o broju otvaranja/zatvaranja. Pripazite i na materijal od kojega su izrađeni. Plastični će sigurno biti kraćeg vijeka od metalnih.

Provjerite i tkaninu koja prekriva konstrukciju kao i ispunu. Potražite mehanički otvarač (ciferšlus) i slobodno pogledajte kako izgleda unutrašnjost.

Poliuretanska pjena je najčešći materijala za izradu tapaciranog namještaja. Postoji više vrsta pjena koje se koriste u proizvodnji namještaja. Pri kupovini namještaja za sjedenje provjerite dali je ugrađena spužva standardne elastičnosti ili povećane elastičnosti, jer ova druga će potrajati puno duže.


Nije svako drvo isto kao što ni svaka koža nije koža

Prije kupnje obavezno provjerite od kojeg drvnog materijala je načinjen vaš komad namještaja jer na oko sve to izgleda isto ili slično, ali...

Nije isto da li je ormar rađen od iverice, medijapana (MDF) ili punog drva. Naravno, o tome ovisi i cijena, ali morate pronaći kompromis između kvalitete i cijene.

Ako želite kupiti namještaj od punog drveta, provjerite detaljno dali je baš cijeli od drveta. Često, namjerno ili iz neznanja, kupcu se prodaje "masivni" namještaj koji je dijelom napravljen od medijapana (MDF-a).

Nestručno oko teško će primjetiti razliku između punog drva i furnira.

Pripazite i na završne premaze. Oni od ulja ili voska (polirani) su kvalitetniji i ljepši, a lakirani su praktičniji za održavanje.

Razmislite i o mogućnostima održavanja namještaja. Ako imate više manje djece, ne kupujte stakleni ili visoko sjajni namještaj jer ćete se “ubiti” od stalnog čišćenja.

Ako vam trgovac kaže da je neki materijal poput prave kože ili umjetne kože, pripazite! Ne mora to ništa loše značiti, ali ne bi onda prava koža bila na tolikoj cijeni da je po kvaliteti ista kao umjetna.

Vrsta tkanine, boja, dezen i struktura su od vitalne važnosti za izgled namještaja.


Slabosti tapeciranog namještaja

Tapecirani namještaj može biti presvučen raznim materijalima, platnom, kožom ili umjetnim materijalima. Ovisno o financijskim mogućnostima izabrat ćete jednu od kombinacija. Ako kupujete garnituru za sjedenje koja će vrlo često biti u uporabi, potražite neki čvrsti materijal koji će to izdržati. Raspitajte se i o načinima i mogućnostima čišćenja i održavanja.

Mnogi materijali su čvrsti i izdržljivi, ali su zato katastrofalni za održavanje. Odlučite što vam je važnije.

Pripazite i na oblik i dodatne mogućnosti kao što je pretvaranje trosjeda u ležaj i slično kao i mogućnost dodavanja i kombiniranja sa ostalim proizvodima iz iste serije.


Provjera proizvođača, trgovca i zemlje podrijetla

Bez prevelikog razmišljanja zaključit ćemo da je namještaj proizveden u Italiji sigurno kvalitetniji od onoga proizvedenog u Kini. Znači, prema zemlji porijekla možete već utvrditi o kvaliteti. Kupnjom namještaja kod određenih trgovaca isto tako možete imati povjerenje (ili ne) u kvalitetu jer mnogi trgovci drže do svog renomea i neće dozvoliti da prodaju nekvalitetnu robu.


Autentičnost i jamstvo

Raspitajte se što sve dobijete uz kupljeni namještaj, kakva je situacija sa rokom isporuke, jamstvom, rezervnim dijelovima, servisom, montažom, dostavom, načinom plaćanja... Da li u slučaju kvara/loma u garantnom roku imate pravo na zamjenski, a odgovori na sva ova pitanja dodatno će vam dati odgovor i o kvaliteti namještaja koji kupujete.

UrediSvojDom