Kako odabrati dobar krevet za spavanje

Kako odabrati dobar krevet za spavanje

Jeste li znali da većina nas provede trećinu života u krevetu? U prosjeku spavamo 7-8 sati dnevno, a kako bi drugi dan bili odmorni i sposobni za posao, moramo osigurati kvalitetan ležaj. Osim za kvalitetan odmor, naš krevet mora izdržati i prosječno deset godina korištenja. Zato, prije kupnje dobro razgledajte i isprobajte veći broj kreveta.

A što se sve podrazumijeva pod krevetom? Okvir tj. konstrukcija kreveta koja mora biti robusna i čvrsta, podnica kreveta koja ima ulogu nosača madraca i madrac na kojem se spava, a koji je najvažniji dio kreveta.

Ako ste u zadnje vrijeme nemirno spavali ili se budili sa bolovima u leđima problem u najvećoj mjeri dolazi upravo iz vašeg kreveta. Najvjerojatnije morate promijeniti madrac. Pri kupnji pazite da izaberete madrac koji će najbolje odgovarati upravo vama.

Najvažnija je udobnost

Najvažnija stvar koju trebate tražiti dok kupujete madrac je udobnost. Ako je on neudoban, nećete uživati spavajući na njemu. Obavezno prije kupnje legnite na madrac da provjerite tvrdoću i općenito, kakav je osjećaj ležati na njemu. Kako osjetiti dobar madrac? – kada legnete na njega jednostavno ćete osjetiti da li je dobar ili ne. Ako ima i najmanje sumnje, ne kupujte.

Što se tiče tvrdoće madraca, ne smije biti ni premekan, a niti pretvrd. Na slici su primjeri loše i dobre prilagodbe madraca vašem tijelu.

Ako ne možete naći udoban položaj bez obzira koliko ga hvale ili koliko je cijena povoljna, to nije madrac za vas. Za udobnost kreveta osim kvalitetnog madraca, zasluge ima i podnica. Ona ima ulogu držača madraca, a ovisno o njenim mogućnostima, ležaj se može naginjati pod određenim kutevima.

Veličina i izgled kreveta

Neko uvriježeno pravilo je da se nabavi što veći krevet. Naravno, potrebno ga je uskladiti sa veličinom slobodnog prostora u sobi kako bi se mogli nesmetano kretati. Pripazite da vam ostane dovoljno prostora da možete normalno otvarati vrata sobe ili vrata ormara.

Kreveti (i madraci) proizvode se u standardnim dimenzijama, ali se danas bez problema mogu naručiti i u nestandardnim dimenzijama. Inače veličina kreveta podrazumijeva širinu i dužinu, a koja bi morala biti za 15-20 cm duža od vašeg tijela. Širine su standardno od 90, 120, 140, 160 cm itd., a dužine su 190, 200, 210…

Oblici kreveta su uglavnom pravokutni i kao takvi najprilagodljiviji prostoru.

Danas na tržištu postoje kreveti sa tehnološkim dodacima poput raznih multimedijalnih uređaja čija je i cijena osjetno veća od običnog kreveta, a kako je temeljna svrha kreveta odmor, razmislite koliko je isplativa i zdrava nabavka takvog kreveta.

Kako izabrati optimalni madrac

Madrac je srce kreveta i pri njegovoj kupnji treba potrošiti najviše vremena i novaca. A zašto svaki madrac nije dobar svakom čovjeku? Stvar je vrlo jednostvana, svatko od nas voli spavati u određenoj pozi, netko voli spavati na leđima i njemu više odgovara tvrđi madrac. Oni koji spavaju potrbuške, preferiraju mekše madrace. Osim toga, ovisi i o našoj konstituciji, veličini i težini. Jedino i najbolje riješenje da to saznate je da legnete na krevet i isprobate madrac. Ako niste zadovoljni, isprobavajte dalje.

Nemojte samo sjediti na rubu kreveta i poskakivati gore-dolje. Najbolje je da legnete na njega i ostanete ležati nekoliko minuta (10 min) mijenjajući položaje spavanja.

Ne sramite se isprobavati madrac u trgovini! Ako dijelite krevet s partnerom, onda svakako u kupnju idite zajedno i zajedno isprobavajte. Ako je madrac kvalitetan, ne bi smjeli osjetiti kada se partner okreće i miče na svojoj polovici.

Premekan madrac dozvoljava tijelu da utone u njega, a onda vrši pritisak na vaše mišiće uslijed čega dolazi do umaranja tijela ili gura tijelo prema sredini kreveta. Pretvrd madrac prenosi vibracije uslijed micanja vašeg partnera.

Savjet više!

Nemojte ići kupovati madrac kada ste umorni, jer onda će vam većina madraca biti dobra.

UrediSvojDom