Male tajne kuhanja: lisnato tijesto

Male tajne kuhanja: lisnato tijesto

Lisnato tijesto je tijesto koje se sastoji od brašna, masnoće, malo soli i vode, a bez šećera. Ima slojevitu strukturu.

Pripremanje lisnatog tijesta zahtijeva dosta vremena, zato jer se tijesto mora preklapati i uvijek nanovo valjati. Zahvaljujući tome nastaju slojevi koji su povezani tankim listićima maslaca.

Na taj način tijesto postaje rastresito i lisnato. Brašno je najvažniji sastojak lisnatog tijesta. Preporučljivo je pomiješati dvije do tri vrste kvalitetnog brašna da se dobije bolje tijesto. Također je važan kvalitetan maslac ili margarin koji sadrži manje vode, jer masnoća daje tijestu rastezljivost i gipkost.


Bez obzira da li se radi o lisnatom tijestu koje ste sami napravili ili ste ga kupili, s njim morate postupati na određeni način:

Lisnato tijesto nikada ne razvaljajte deblje od 1/2 cm. Ako bude deblje, biti će teško i slabije će se dignuti i "razlistati"

Ostatke lisnatog tijesta ne mijesite zajedno već posložite jedno na drugo i ponovo razvaljajte

Lisnato tijesto uvijek režite oštrim nožem. Ako ga režete tupim nožem onda ćete ga više pritiskivati i na rubovima će se slijepiti i neće se dignuti tj. razlistati.

Kada odmrzavate kupljeno, duboko smrznuto lisnato tijesto, ako je pakirano kao nekoliko pločica, onda ih razdvojite jer ćete tako ubrzati vrijeme odmrzavanja.

Ako gornju stranu tijesta premazujete žumanjkom, pazite da se ne prelijeva preko ruba jer će slijepiti tijesto i ono se neće dobro dignuti tj. razlistati.


Pogačice od lisnatog tijesta čest su slani ili slatki zalogaj...
Pogačice od lisnatog tijesta čest su slani ili slatki zalogaj...

Ako želite sami izraditi lisnato tijesto, evo jednostavnog recepta:

  • 500 g brašna
  • 1/4 l mlake vode
  • 2 žumanca
  • 3 žlice ulja
  • 250 g margarina
  • 1 mala žličica soli

1. Brašno, vodu, žumance, ulje i sol zamijesite i razvucite u četvrtastu ploču debljine 1 cm. Preko nje naribajte cijeli margarin. Ploču presavinite na pola i ostavite pola sata stajati.

2. Nakon stajanja, opet razvaljajte ploču i presavinite na isti način kao prvi put. sve ponovite još jednom. Svaki put tijesto savijajte u istom smjeru.

3. Pripremeljeno tijesto možete zamotati u prozirnu foliju i zamrznuti.


Vrlo zanimljivo i praktično o izradi lisnatog tijesta možete pogledati i na stranicama Dr.Oetkera:

Izrada lisnatog tijesta