Male tajne kuhanja: priprema ribe

Male tajne kuhanja: priprema ribe

Pirjana riba

Kako riba u sebi ima dosta vode, možemo je dinstati u njenom vlastitom soku, bez obzira na to koje je vrste riba, da li cijela ili u komadima. Počinje se tako da se riba stavi na zagrijano ulje, a dalje se dinsta u poklopljenoj posudi. Postepeno se dodaje limunov sok, bijelo vino ili ocat. Kako bi poboljšali okus, soku u kome se riba dinsta možemo dodati različito povrće. Riba se može dinstati i u pećnici ako je zamotamo u tzv. škartoc (ribu zamotamo u papir za pečenje kao vrećicu i zavežemo špagom).


Kuhana riba

Većina riba se može kuhati. Kuhaju se cijele ili isječene na krupnije komade. Ribu je najbolje kuhati u posudi s rešetkastim uloškom jer je kuhana riba mekana i krta pa ju je s rešetkom lakše izvaditi u komadu. Ako nemate takvu posudu, kuhajte je u emajliranim posudama pazeći da veličina posude odgovara veličini ribe.

Vodu u kojoj kuhamo ribu, treba posoliti, dodati krupnije nasječen crveni luk, listove lovora, papar u zrnu i malo vinskog octa koji će spriječiti da se riba kuhanjem raspadne. Morsku ribu uvijek počinjete kuhati u hladnoj vodi!

Kad je riba skuhana, pažljivo se izvadi i ostavlja da se ocijedi. Kuhanu ribu možemo preliti s čistim maslinovim uljem, rastopljenim maslacem ili nekim umakom, a kao prilog možemo poslužiti kuhani krumpir, blitvu ili drugo kuhano povrće.


Pržena riba

Riba se prži u dosta masnoće. Može se pržiti i velika i mala riba. Velike ribe je praktičnije rasjeći na nekoliko manjih komada. Nakon čišćenja i pranja, ribu treba osušiti papirnatim ručnikom ili čistom kuhinjskom krpom. Prije prženja, ribu možete uvaljati u brašno kako bi dobili finu, hrskavu koricu. Ribe možete i panirati (pohati) tako da ih umočite u tekuće tijesto (slično kao za palačinke).

Kod prženja ribe pazite da ulja ima dovoljno i da je dobro zagrijano jer će se riba više skuhati nego ispržiti. Nemojte pretjerivati s količinom ribe koju pržite. Bolje je da ima manje ribe i više ulja jer će riba biti hrskavija i bolje pečena. Ako ima manje ulja i više ribe, bit će mekana.

Nakon prženja, ribu izvadite na rešetku ili papirnati ručnik kako bi se iscjedio višak masnoće.

Prženu ribu možete poslužiti uz krumpir salatu ili kuhani krumpir s blitvom.


Pečena riba

Ribu možemo peći na štednjaku ili u pećnici. Manje ribe ili komade većih riba ili filete pečemo na štednjaku u tavi na malo ulja. Prethodno ju treba dobro posušiti, a ulje u tavi dobro zagrijati.

U pećnici se peku cijele ribe. Za kvalitetno pečenje ribe u pećnici treba nam rešetkasti uložak koji se postavlja iznad dna posude za pečenje. To je neophodno zato što riba sadrži dosta vode pa ako bi se pekla na dnu posude ona bi se u stvari pirjala (dinstala). Prije pečenja u pećnici, riba se premaže sa uljem. Peče se ovisno o veličini, 30, 40, 50… minuta.


Riba na gradelama

Gradele su idealan način za pečenje manjih i srednje velikih riba. Tajna dobro pečene ribe na gradelama je u dobroj vatri i nauljenoj rešetki. Žar mora biti dobro raspoređen kako bi temperatura bila ravnomjerna po cijeloj površini.

Obzirom da se riba na gradelama najviše ocijedi od masnoće, slobodno je možemo premazivati uljem kako se ne bi presušila. To je najbolje činiti s grančicom ruzmarina koju umačemo u maslinovo ulje.

Ribu nije dobro često okretati kako je ne bi raskomadali. Pečenu ribu sa gradela dobro je preliti s maslinovim uljem i češnjakom.


UrediSvojDom