Izbor stola i stolica

Izbor stola i stolica

Želite li u svom domu imati prostor gdje će se svatko osjećati ugodno, a naročito kada bude jeo ukusno pripravljenu hranu, onda morate nabaviti što kvalitetniji stol i stolice. Blagovaonica je prostor koji ljudi često koriste i u druge svrhe, a ne samo hranjenje. Najčešće se tu okupljaju vesela društva koja znaju prosjediti do dugo u noć, a ako su stol i stolice udobni i kvalitetni, ugođaj će biti još i bolji.

Danas na tržištu postoji veliki izbor stolova i stolica i gotovo je nemoguće ne pronaći za sebe optimalnu kombinaciju. Naravno, prije kupnje morate odgovoriti sebi na nekoliko pitanja:

• koliki je najčešći broj osoba koje sjede istovremeno za stolom - ovisno o tom broju takav stol trebate i nabaviti. Ako vas je dvoje nema svrhe kupovati ogromni stol, a opet ako vas je više, morate nabaviti veći stol.

• koliki je najčešći broj osoba koje sjede za stolom za vrijeme neke fešte (npr. rođendana) - ovo je važno jer morate znati hoćete li kupovati stol na razvlačenje ili ne, iako su danas gotovo svi na razvlačenje ipak obratite pažnju na taj detalj jer neki stolovi to imaju vrlo loše riješeno i napravljeno.

• koja je veličina prostora gdje će biti smješten stol - možete vi trebati veliki stol, ali ako je prostor mali morat ćete se snaći i sa malim stolom.

• da li je praktičnije postaviti okrugli ili pravokutni stol - ovo može biti čisto estetsko pitanje, ali u pravilu za okruglim stolom se može "stisnuti" više ljudi, pa ako još ima kvalitetan mehanizam za razvlačenje, to je prava stvar.

Postoji još i opcija "kutne garniture", klupe u L obliku sa pravokutnim stolom i 2-3 stolice, ali to je više kombinacija za vikendice i klijeti, a ne za moderne stanove.

Izbor stolice ovisi isto kao i za stol. U pravilu, što je stolica udobnija i kvalitetnija to je većih dimenzija. Ako ne morate kupovati veliki broj stolica (malobrojno kućanstvo) onda nabavite što kvalitetnije. Obavezno ih isprobajte u salonu i ako niste zadovoljni udobnošću, ne kupujte ma koliko vam se sviđale. Vrlo praktično rješenje vezano uz stolice: ako nemate dovoljno prostora u blagovaonici, kupite minimalni broj stolica (za sebe i ukućane), a za goste predvidite sklopive stolice koje možete čuvati negdje iza regala, na balkonu ili sl.

Što se tiče materijala, najkvalitetniji su stolovi i stolice od punog drva (hrast, javor ili egzotičniji mahagonij i tik). Danas su sve moderniji stolovi i stolice od plastičnih i metalnih materijala koji su također čvrsti i postojani, ali i puno lakši, no to je stvar osobnog odabira.

Ponudu stolova i stolica možete pogledati u našem katalogu proizvoda.


UrediSvojDom