Proljetna prehrana

Proljetna prehrana

Kako bi očuvali vlastito zdravlje moramo se znati prilagoditi prirodnim promjenama. Svako godišnje doba donosi promjene pa tako i proljeće, možda čak i najdrastičnije. Nakon duge, tmurne i hladne zime koju smo proveli uz težu hranu i manjak fizičkih aktivnosti, vrijeme je za buđenje. Stoga je važno znati prilagoditi se drukčijem načinu kuhanja i pripremanja hrane kao i drugim namirnicama, a sve kako bismo održali imunitet i dobro zdravlje.


Kakva mora biti proljetna prehrana

Proljetna prehrana mora biti laganija, s manje masnoća i začina. Ako je ikako moguće koristite maslinovo ulje, ali ni s njim nemojte pretjerivati. Zelena boja je značajka proljeća pa bi i prehrana trebala krenuti u tom smjeru. Povrće treba maksimalno iskoristiti, a sada će ga biti u izobilju. Želite li maksimalno iskoristiti njegovu vrijednost ne kuhajte ga predugo.

Povrće koje je najbogatije vitaminima su brokula, špinat, blitva, raštika, zelje. Bogati su beta karotenom, folnom kiselinom, vitaminom C, kalcijem i željezom. Celer se opisuje kao vrlo vrijedna namirnica za otklanjanje proljetnog umora, a ima cijeli niz pozitivnih značajki.

Od ostalog povrća koje će dobro pročistiti naš organizam su i mahunarke, naročito leća, a kao tradicionalni čistači krvi, jetre i bubrega su cikla, mrkva i rotkvice.

Dolaskom toplijih dana organizmu je potrebna i veća količina tekućine pa ne zaboravite na vodu, čajeve ili prirodne sokove.

UrediSvojDom

PREPORUČAMO