Fondue, kuhanje za stolom

Fondue, kuhanje za stolom

Od sira i mesa, do povrća i voća raspon je ovog načina pripremanja jela na stolu, u posudi s grijačem. Ukusno i jednostavno, a ipak drukčije rješenje za večeru s gostima!

Jela pripremljena za stolom dio su rituala u restoranima (tako se na primjer uz vaš stol priprema tatarski biftek ili flambiraju palačinke), ali i cijelu večeru u svom domu možete pripremiti kao zabavan ritual kuhanja na stolu, najčešće u obliku fondua. To je francuski naziv za otopljeni sir u koji se umaču komadići kruha, što i jest najčešća varijanta ovakvog pripravljanja hrane. No, s vremenom se fondue proširio i na ostale namirnice - prženje u ulju komadića mesa, kobasica, riba, rakova... ili umakanja voća u rastopljenu čokoladu (slatki fondue). Za fondue se koristi već u tu svrhu dizajnirano kuhalo s posudom (od inoksa, teflona, vatrostalnog stakla), duge vilice da se ne biste opekli dok namačete namirnice te posudice za umake (od majoneze, senfa, jogurta, kupovne remoulade i slično).


Kako pripremati fondue?

Za temeljni fondue od sira najbolje je kombinirati ementaler, grojer, gaudu... dakle, tvrde ali lako topive sireve, a kockice kruha izrežite od bijelog odstajalog kruha. Najbolje je ulje koje podnosi visoko zagrijavanje (ono za friteze ili od kikirikija). Po osobi vam za fondue od sira treba do 25 dag sira, za fondue s mesom 20 dag mesa (biftek, ramsteak, svinjetina od buta), račića ili ribe; za čokoladni fondue, ovisno o receptu, od 40 dag do 1 kg čokolade te 1 do 2 dl slatkog vrhnja. Ako pripremate meso, ulje jako zagrijte najprije na štednjaku, pa ga premjestite u posudu za fondue, a grijač podesite tako da održava visoku temperaturu za prženje. Sir naribajte pa ga, najčešće u kombinaciji s vinom ili mlijekom, ovisno o receptu, zagrijavajte u fondue posudi miješajući drvenom kuhačom.


Čokoladni fondue:

Žličicu gorkog kakaa pomiješajte sa 2 vanilin šećera, 4 žlice šećera u prahu i malo cimeta, dodajte 1 kg natrgane čokolade za kuhanje i 2 dl slatkog vrhnja. Miješajte na pari da se sve otopi i poveže pa premjestite u posudu s grijačem na stolu. U toplu čokoladu umaču se komadići voća, kolača ili keksa.


Gdje kupiti?

I u nas se prodaje kompletna oprema za fondue, s grijalom, kuhalom, vilicama i prikladnim šalicama, a cijene se ovisno o kvaliteti, dizajnu i proizvođaču kreću od 600 kuna na više. Izbor sireva je sada doista bogat pa vam neće biti problem izabrati najkvalitetnije, a olakšajte si pripremu gotovim umacima, koje kod kuće samo dotjerajte.

UrediSvojDom