Pripremite se za zimu – zlatna pravila zamrzavanja

Pripremite se za zimu – zlatna pravila zamrzavanja

Zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču. Iako je ljeto polako na izmaku, tržnice su još uvijek prepune predivnog voća i povrća i sada je već polako krajnje vrijeme da u zamrzivač spremite zalihe za zimske mjesece. Iako se u današnje vrijeme gotovo sve može nabaviti cijelu godinu, mnogo je jeftinije da omiljeno povrće i voće kupite sada. No, zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču.


5 zlatnih pravila

1. Zamrzavajte samo hladne namirnice i jela. Radije zamrznite više manjih plosnatih paketića, neko jedan veliki.

2. Vrećica s upakiranom namirnicom ne smije propuštati zrak. Istisnite ga ili isisajte iz vrećica, a potom ih dobro zatvorite. Poklopce koji ne prianjaju dobro obljepite ljepljivom trakom. Aluminijsku foliju čvrsto priljubite uz otvor posude.

3. Zapakirane namirnice prvo stavite na najhladnije mjesto u hladnjaku. Tako će se puno brže duboko zamrznuti.

4. Razmjestite ih u zamrzivač, ako je moguće, da se međusobno ne dodiruju. Nemojte ih stavljati na već duboko zamrznute pakete kako bi zrak brže cirkulirao i pospješio zamrzavanje. Paketiće s namirnicama možete poslagati jedan na drugi tek kad su potpuno duboko zamrznuti (oko 24 sata).

5. Donekle ili potpuno odmrznute pakete nemojte ponovo zamrzavati.

Prije zamrzavanja, cvjetaču je potrebno blanširati
Prije zamrzavanja, cvjetaču je potrebno blanširati

Povrće

Većinu povrća valja blanširati, a neko je moguće i propirjati.

Cikla – operite, skuhajte, ogulite. Veće narežite, manje ostavite cijele. Stavite u posudu i zamrznite. Rok trajanja: 6 mjeseci.

Grah – očistite grah iz mahuna i odvojite svako zrno koje nije besprijekorno. Blanširajte 5 minuta. Smrznite na poslužavniku. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Buča – ogulite, očistite od koštica pa pripremite po želji narezane na kockice ili naribane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Cvjetača – odstranite listove, bijeli dio odijelite na manje „cvjetiće“. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Blitva – odijelite listove, svaki dobro operite i odaberite samo potpuno zdrave. Blanširajte 2-3 minute. Rok trajanja:10 -12 mjeseci.

Gljive – operite ih u više voda, odrežite stapke. Blanširajte 2 minute. Smrznite rasute na pladnju i onda smrznute spakirajte u vrećice. Rok trajanja:3 mjeseca.

Grašak – izvadite bobice iz mahuna, blanširajte ih 1 minutu i zamrznite. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kelj – svaki list dobro operite, odaberite samo one čvrste i zdrave. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 9 mjeseci.

Korabica – ogulite, pa mlade koje ćete puniti ostavite cijelima, a ostale narežite ili naribajte na deblje rezance za varivo. Blanširajte 3 minute cijele, 2 minute narezane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kukuruz – očistite klipove kukuruza i blanširajte 3 minute. Klipove stavte u vrećice i zamrznite.

Mahune – očistite, blanširajte 2 minute, stavite u vrećice. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Mrkva – dobro ih očistite ili ogulite. Krupnije narežite i blanširajte 2 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Borovnice možete zanrznuti i u obliku kaše ili soka...
Borovnice možete zanrznuti i u obliku kaše ili soka...

Voće

• Voće se može zamrzavati na više načina.

• Sirovo bez dodataka – sitno voće koje mora biti besprijekorno.

• Zamrzavanje sa šećerom – bolje za krupnije voće

• Zamrzavanje u sirupu – prigodno za sve vrste voća. Sirup pripremite ovako: 1 litru vode prokuhajte sa 40 do 50 dag šećera; neka vrije nekoliko minuta. U potpuno ohlađen sirup dodajte sok od 1 limuna i prelijte sirup preko voća (mora potpuno prekriti voće)

• Zamrzavanje sokova – najprikladnije za vrlo sočno voće.

• Kompoti – izvrsno se zamrzavaju, zašećerite ih prema ukusu, a kuhajte samo dvije trećine uobičajenog vremena. Potom ulijte u duguljastu posudu obloženu alu-folijom. Dobit ćete smrznutu „ciglu“ koju stavite u plastičnu vrećicu. Tako je veoma praktično za spremanje.


Breskve i nektarine – tvrde voćke ogulite, očistite od koštice i blanširajte 20 sekundi. Smrznite ušećerene ili, bolje, u sirupu. Mekane smrznite sirove, bez dodataka. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Kupine, maline, jagode, borovnice... – vrlo zrele, ali zdrave smrznite bez dodataka ili sa šećerom. Može ih se smrznuti i kao kašu ili sok. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Jabuke – ogulite, očistite, narežite na kriške, blanširajte u slatkom sirupu 3 minute. Od mekših napravite kompot ili kašu. Sirove možete i naribati, pa će vam poslužiti kao nadjev za pite ili savijače. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Marelice – zrele, ali zdrave voćke očistite i blanširajte 15 sekundi. Zamrznite ih u šećeru, ili bolje u sirupu. Vrlo zrele zamrznite kao kompot ili kašu. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Trešnje i višnje – očistite oh od peteljki i operite pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, u sirupu ili kao kompot. Rok trajanja: 7-9 mjeseci.

Šljive – Operite ih. Za knedle ih zamrznite sa ili bez koštica, bez dodataka. Za druge namjene izvadite koštice, pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, ili sa sirupom. Može ih se smrznuti i kao kompot ili voćnu kašu. Rok trajanja: 8 mjeseci.


Preuzeto sa: zena.hr