Kako odabrati vino?

Kako odabrati vino?

Ovisi o tome što će se posluživati za jelo. Osnovno pravilo je da uz laganu hranu idu lagana bijela vina, i rosei, uz težu hranu teža crna vina, a uz masniju vina s više kiseline. Uz kolače idu desertna vina.

Osnovne podatke o nekom vinu saznati ćete s njegove etikete.

Za kućni party ne morate uz svaki slijed služiti drugo vino, biti će dovoljna dva-tri: za početak pjenušac pa onda neko laganije bijelo vino, a potom neko crveno. Ako ste se odlučili za jedno vino, neka to bude puno bijelo vino, koje odlično ide i uz crveno meso, a pokriva i divljač.


Temperatura vina

Temperatura vina je stvar ukusa, ali idealna temperatura za bijelo vino je 8 – 10 stupnjeva, za šampanjac je 6 – 8, a rose 8 – 10 stupnjeva. Ove temperature se bez problema postižu u hladnjaku.

Idealna temperatura za crvena vina je od 16 do 18 stupnjeva, a postiže se u zatvorenom ormaru.


Čuvanje vina

Najbolje je da boca leži kako bi vino zalilo čep. Ako je vino mlado ili ga planiramo brzo popiti, to i nije toliko važno, ali u protivnom ako boca stoji uspravno, čep se suši, propušta kisik i dolazi do oksidacije i promjene okusa. Poželjno je i da vina čuvamo na tamnijem i hladnijem mjestu.


Koliko smije stajati otvoreno vino?

U restoranima postoje uređaji kojima se ili doda ili izvuče zrak, ovisno o vrsti vina, a u kućnim uvjetima najbolje bi bilo vino popiti u dan-dva. Zrela vina se mogu čuvati 2–3 dana, kao i crvena. No, svakako bi ih trebalo popiti unutar nekoliko dana od otvaranja.

UrediSvojDom