Savjeti za kupnju digitalnog foto aparata

Savjeti za kupnju digitalnog foto aparata

Prije odluke o kupnji digitalnog fotoaparata, najprije morate razmisliti za koje potrebe ćete ga najviše koristiti. Preporučamo vam da sastavite popis što sve planirate snimati s digitalnim fotoapratom i kakve slike želite. Želite li ispisivati svoje slike? U kojim formatima? Želite li kontrolirati upravljanje fotoapratom? Ili želite fotoaparat koji će automatski raditi za vas? Želite li fotoaparat koji stane u džep ili više volite one koji nalikuju 35mm fotoapratima? Jednom kada prikupite sve odgovore, biti ćete puno bliži pronalasku digitalnog fotoaparata koji je za vas najbolji.


Koliko je važan objektiv?

Objektiv digitalnog fotoaparata je od njegove očite važnosti. Olympus je je još u svojim prvim digitalnim fotoaparatima koristio objektive koji udovoljavaju visokim zahtjevima digitalne fotografije. Film ili video tipovi objektiva korišteni u ranijim fotoaparatima ograničavali su razlučivost ili oštrinu te reprodukciju realnih boja. Važno je da fotoaparat koji kupujete pruža čiste i oštre snimke, živih boja.

Danas, mnogi ultrakompaktni modeli imaju 3x optički zoom, no možete i pronaći i veće raspone zooma na kompaktim modelima i digitalnim zrcalnorefleksnim modelima (do 10x). Optički zoom dopušta vam približavanje subjektu snimanja, uz najbolju moguću razlučivost snimanja.

Također postoji i digitalni zoom, koji vam omogućava dodatno zoomiranje u odnosu na mogućnosti optičkog zooma. No, digitalni zoom "napuhava" snimku u tražilu, te ju kropira, smanjujući tako jasnoću i razlučivost piksela u snimci.


Zašto su bitni pikseli?

Jedna od najdiskutabilnijih tema u digitalnoj fotografiji je razlučivost piksela. Razlučivost digitalnih fotoaparata mjeri se u pikselima. Mnogi ljudi vjeruju, "Što više piksela fotoaparat ima, snimke su oštrije i jasnije". Iako u ovome ima nešto istine, pikseli se ustvari odnose na formate koje možete ispisati ili prikazati na snimci.

Ukoliko želite samo fotokvalitetu 4" x 6" ispisa, biti će vam dostatan fotoaparat s nešto više od jednog milijuna piksela, ili 1.2 mega piksela. Za format ispisa od 8" x 10" biti će vam potrebno najmanje 2 mega piksela. Sa 4 megapikselnim fotoaparatima, lako ćete ispisati snimke formata 11" x 14" na vašem kućnom inkjet ili termosublimacijskom pisaču. Ukoliko samo želite jednostavno slati svoje slike emailom, digitalni fotoaprat s manje od jednog milijuna piksela će biti dovoljan, te jednako tako možete snimati slike u dimenzijama od 640 x 480 piksela.

Stvarna razlučivost slike (oštrina, glatkoća i jasnoća boja) je rezultat mnogih faktora, uključujući broj piksela, objektiv, sustav izoštravanja i procesor za obradu slike koji fotoaparat koristi. Važna je "kvaliteta slike, a ne piksela". Odlučite se za kupnju digitalnog fotoaparata koji najviše odgovara vašim zahtjevima formata ispisa ili pregleda snimaka.


Zašto je tražilo tako važno kod digitalnih fotoaparata?

Dobro dizajniran digitalni fotoaparat ponuditi će dva načina kadriranja snimke - uz pomoć optičkog tražila i popularnijeg LCD monitora (tražila).

LCD (ekran od tekućih kristala) je esencijalni dio fotoaparata. Pomaže vam u komponiranju i pregledu snimljenih slika (ili QuickTime® video zapisa), te vas vodi kroz izbornik fotoaparata u odabiru njegovih brojnih funkcija. No, također možete koristiti fotoaparate s elektronskim ili optičkim tražilom, kako biste sačuvali vijek trajanja svojih baterija.

Velik LCD ekran fotoaparata olakšava pregled snimaka, često pokazujući kako će slika izgledati u trenutku snimanja, gotovo kao što je to slučaj sa zrcalnorefleksnim fotoaparatima. Za razliku od fotoaparata većih dimenzija, EVF tj. elektronsko tražilo se pokazalo efikasnijim u slučaju potrošnje baterija. Dodatna prednost optičkih i elektronskih tražila je u tome što možete isključiti LCD ekran kako bi sačuvali potrošnju baterija.


Koja je najbolja veličina fotoaparata za mene?

Ovdje postoji 5 mogućnosti izbora: superiorni modeli, kreativni, početnički, stilski ili digitalni zrcalnorefleksni. Početnički i stilski modeli lako će kliznuti u džep ili torbicu, dopuštajući vam slobodu nošenja gdjegod krenuli, te snimanje u virtualno bilo kojem trenutku. Kreativni i superiorni modeli su nešto većih dimenzija, ali i mogućnosti. I oni su malene težine, te ćete ih lako ponjeti sa sobom na putovanje ili u izlazak vani, te vam pružaju naprednije funkcije kojima ćete moći kontrolirati snimanje na način koji želite. Veličina digitalnih zrcalnorefleksnih modela varira ovisno o tipu fotoaprata. Postoje modeli koji su maleni poput kompaktnih zoom fotoaparata, no možete naravno pronaći i veće. Bez obzira na dimenzije, ovi će vam fotoaparati ipak dopustiti maksimalnu kontrolu snimanja u vašem fotografskom iskustvu.


Kako memoriranje slika utječe na moje iskustvo snimanja?

Jedna od najveće prednosti digitalne fotografije je mogućnost pohrane elektronskih datoteka na izmjenjivu mediju. Izmjenjive medije omogućavaju jednostavan prijenos vaših datoteka na računalo, brisanje i ponovno neograničeno snimanje.

Najpopularniji oblik memorije je flash memorija, odnosno SmartMedia kartice, CompactFlash kartice i xD-Picture kartice. Flash memorija ima prednost u veličini, te dopušta veću pohranu snimaka nego što to omogućava 35mm film.


Preuzeto sa: www.olympus.hr

Pogledajte i ostale savjete za kupnju kućanskih uređaja!