Ploče za kuhanje - obična ili indukcijska?

Ploče za kuhanje - obična ili indukcijska?

Ploče za kuhanje mogu biti plinske ili električne i one u ovom trenutku nude puno različitih mogućnosti. Plin je daleko najpopularniji, dok su električne ploče sa halogenim zonama ili indukcijske, što znači da se brže zagrijavaju nego klasične električne ploče. Postoje i izuzetno široke ploče različitih modela.

Klasične emajlirane ploče koje su već dugo na tržištu polako zamjenjuju staklo keramičke ploče koje su brže i potroše manje el. energije, te su lijepog izgleda. Kuhanje na takvoj ploči pravi je užitak jer su dovoljno brze, nude više stupnjeva podešavanja i lagano se čiste.


Indukcijske ploče

Indukcijska ploča za kuhanje zagrije hranu u posudi brže od klasične staklo keramičke ploče ili plina a pri tome potroši manje struje. Toplina se nalazi samo ispod posude a polje prestane raditi u trenutku kada maknemo posudu. Snaga se u trenu smanji na najniži stupanj, što uzrokuje minimalnu potrošnju el. energije. Prilikom mogućeg izlijevanja na ploču neće se ništa dogoditi pošto ploča nije ugrijana. Ploču jednostavno obrišete sa običnom krpom.

Indukcijska ploča radi na način magnetnog polja koje se usmjerava samo na dno posude. Sadržaj u posudi se jako brzo ugrije, jer nije potrebno da se najprije zagrije grijač, zatim ploča, dno posude i tek onda sadržaj. Kod tradicionalnog kuhanja sa plinom i strujom toplina se prenosi preko ploče na dno posude. Kod indukcije postupak je nešto drugačiji. Ploča ostvaruje toplinu neposredno na dnu posude.


Kakve posude izabrati

Posude za kuhanje na indukciji mora biti od magnetnih materijala. Ako niste sigurni da je posuda prava, na dno stavite magnet. Ako se magnet učvrsti posuda je prava u suprotnom posuda nije primjerena za kuhanje na indukciji. Najbolje su emajlirane posude i posude od lijevanog željeza, a upotrebljavati možete i posude od nehrđajučeg čelika ali pod uvjetom da imaju magnetno dno.

Ne možete upotrebljavati posuđe od keramike, plastike, stakla, aluminija. Indukcijska ploča sama prepozna posudu na svojoj površini te se automatski uključi. Ali prepozna i posudu koja nije primjerena te se zbog toga neće uključiti.

Indukcija prepoznaje i sadržaj u posudi te u slučaju da u posudu ulijemo ulje i ono se pregrije, indukcija će se automatski prestati dodavati energiju. Također ako se dogodi da sadržaju u posudi ispari, senzor prepozna pregrijavanje te se automatski isključi. Upravo ove karakteristike uvrštavaju indukciju u najsigurnije kuhanje.

Preuzeto sa: www.centar-tehnike.com


Pogledajte i ostale savjete za kupnju kućanskih uređaja!