Savjeti za kupnju hladnjaka

Savjeti za kupnju hladnjaka

Gdje kupiti?

Gdje kupiti hladnjak? Stvarno postoji ogroman izbor trgovina, ali da ne bi hodali unaokolo i gubili vrijeme, pogledajte u našem katalogu proizvoda i izaberite svoj hladnjak!

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača, a o broju različitih modela da i ne govorimo. Kako se snaći u tako velikoj ponudi?

Da bi donijeli ispravnu odluku koji i kakav hladnjak kupiti morate sami sebi odgovoriti na nekoliko pitanja:

Tip i veličina hladnjaka

Postoje dvije vrste - ugradbeni i samostojeći. Ovisno o veličini kuhinje i kuhinjskim elementima, odlučit ćete se za jedan od ova dva, a ovisno o vašim prehrambenim navikama i broju članova obitelji, odredite veličinu hladnjaka (zapreminu u litrama). Za dvočlanu obitelj dovoljno je 100-200 l, a za četveročlanu ili veću treba minimalno 200 l, a preporuka je i više.

Isto tako, ovisno o vašim prehrambenim navikama treba odrediti i omjer između hladnjaka i ledenice. Ako više prakticirate brzu, smrznutu hranu onda ledenica mora biti nešto veća.

Pozicija hladnjaka

Treba ipak pripaziti da ne pretjerate s dimenzijama hladnjaka jer postoje neka pravila oko njegovog smještaja. Hladnjak mora imati dovoljno prostora tj. protočnosti zraka sa stražnje i obiju bočnih strana kako se ne bi zagrijavao. Također i temperatura okolnog prostora ne bi smjela biti veća od nekih 20-ak stupnjeva jer u protivnom dolazi do osjetno veće potrošnje električne energije. Zato hladnjak nikada ne postavljajte pokraj radijatora ili pećnice.

Energetska učinkovitost

To sada već svi znaju, uređaji A klase su energetski najučinkovitiji, a kako ta slova abecede idu dalje, tako pada i njihova učinkovitost. Npr. D klasa za isti efekt troši puno više energije od A klase. O ovome ovisi i cijena hladnjaka. A klasa će u samom startu biti nešto skuplja od B ili C klase, ali dugoročno gledano su isplativiji. Danas na tržištu već postoje i klase A+ i A++.

Znakovi upozorenja?

Da se ne bi makar i slučajno dogodilo da temperatura u hladnjaku poraste i zbog toga propadne sva hrana, danas većina hladnjaka ima ugrađena zvučna ili svjetlosna upozorenja. Vrlo praktično.


Odleđivanje hladnjaka

Svi kvalitetniji hladnjaci imaju opciju NoFrost (bez zaleđivanja). To znači da se vlaga stvorena isparavanjem namirnica ne skuplja na stijenkama hladnjaka već se posebnim kanalićima odvodi i sprječava zamrzavanje. Zato više nema potrebe za odleđivanjem hladnjaka.

Svježa zona

Kod novih generacija hladnjaka postoji tzv. svježa zona tj. prostor u hladnjaku čija je temperatura najpogodnija za čuvanje namirnica kao što su svježe meso, riba ili povrće. U tom području je temperatura oko nule i ne dovodi do smrzavanja, a produžuje svježinu namirnica do čak 5 puta.


Pogledajte i ostale savjete za kupnju kućanskih uređaja!

UrediSvojDom