Perilica za rublje - savjetnik za kupnju

Perilica za rublje - savjetnik za kupnju

Kod kupnje perilice za pranje rublja može vas zbuniti mnoštvo funkcija čiji je cilj proces pranja učiniti efikasnijim. Obratite pozornost na neke od njih:

Dimenzije perilice

Obzirom da su kupaonice uglavnom manjih dimenzija, bitan je svaki centimetar prostora tako da treba paziti na veličinu perilice. Danas postoji nekoliko širina i dubina. Dostupne širine su 40 i 60 cm, a dubine su 40, 45, 52 i 60 cm.

Punjenje perilice

Načinom na koje se pune, postoje dvije vrste perilica, s prednjim i s gornjim punjenjem rublja. Ako imate uski prostor onda je preporuka perilice s gornjim punjenjem, ali ona troši i nešto više energije.

Važno je odrediti i kapacitet punjenja, a koji opet ovisi o broju članova domaćinstva, starosnoj dobi i sl. Kapaciteti se kreću između 3.5 kg – 9 kg.


Programator i programi pranja

Postoje dvije vrste, mehanički i elektronski. Mehanički je jednostavniji, ali elektronski nudi daleko više opcija.

Broj programa varira u skladu s sofisticiranošću perilice, ali uglavnom sve one imaju osnovne programe za pranje; pamuka, sintetike, vune, lana…

Novije perilice imaju dodatne mogućnosti za simulaciju ručnog pranja finih tkanina poput svile ili vune.


Centrifuga

Broj okretaja centrifuge u perilici govori nam koliko se puta bubanj okrene u jednoj minuti. Drugim riječima što je broj veći iz rublja će se iscijediti više vode te će se ono kraće sušiti. Starije i energetski manje učinkovite perilice imaju niži broj okretaja, a novije generacije imaju viši broj koji se kreće i do 1600 okretaja.

Naravno, to ne znači da perilica uvijek vrti na tim okretajima već to određuje u skladu s izabranim programom.


Energetska učinkovitost

Ako se vaša perilica ne koristi prečesto, razmislite hoćete li uzeti skuplju i učinkovitiju A klasu ili jeftiniju, ali manje učinkovitu B ili C klasu.

Obzirom da perilica nije stalno uključena u el. struju treba izračunati razliku isplativosti između skuplje perilice i manje potrošnje el. struje.


Zaključak

Danas postoji mnogo različitih modela perilica. Na tržištu postoje vrlo sofsticirani uređaji s najnovijim tehnologijama koje troše manje struje i vode, koje brže i tiše rade, koje ne gužvaju rublje tako da je manje i peglanja i još mnogo drugih olakotnih okolnosti ali su zato i osjetno skuplje od ostalih.

Koji model ćete kupiti, morate sami odlučiti, a ovisno o vašim stvarnim potrebama i financijskim mogućnostima.


Pogledajte i ostale savjete za kupnju kućanskih uređaja!

UrediSvojDom