3D televizori

3D televizori

2010. godina će biti upamćena po masovnoj promociji 3D proizvoda i usluga u cijelom svijetu. 3D televizija je posljednja revolucija u kućnoj zabavi koja je stigla u naše domove, stvarajući živopisnije i atraktivnije video materijale od dosadašnjih dvodimenzionalnih. Ovo nije prvi susret potrošača s 3D prikazom slike jer je ona u raznim inkarnacijama bila dostupna mnogo ranije, a već je neko vrijeme moguće gledati dokumentarne filmove, holivudske hitove, koncerte i nogomentne utakmice u kinima opremljenima potrebnom 3D opremom. Razvoj 3D su podržali najveći proizvođači televizora, Sony, Philips, LG, Samsung i Panasonic, a potonja dva su prva ponudila tržištu 3D televizore potrebne za gledanje 3D sadržaja.


3D televizori (skraćeno 3D TV) koriste novu tehnologiju prikaza koja omogućuje brzo osvježavanje ekrana kako bi oba oka dobila dovoljan broj informacija za fluidan prikaz slike čiji elementi mogu izlaziti iz ekrana, no isto tako nude veću dubinu u odnosu na konvencionalne 2D televizore.


Što je potrebno za gledanje 3D-a?

1. 3D TV prijamnik

2. 3D naočale kompatibilne s tehnologijom prikaza koju koristi 3D TV

3. 3D Blu-ray reproduktor, 3D sukladan satelitski prijamnik ili PC opremljen grafičkom karticom koja podržava stereoskopski 3D (primjerice aktualan NVIDIA 3D Vision)

4. 3D sadržaj, bilo da se radi o 3D Blu-ray filmu, 3D satelitskom programu ili 3D kompatibilnoj igri


3D TV i 3D-ready TV - koja je razlika?

Važno je biti upoznat s novom nomenklaturom kada su 3D prijamnici u pitanju. 3D TV podrazumijeva televizor uz koji dolazi sve potrebno za uživanje u 3D sadržajima odmah po vađenju iz pakiranja, dok su 3D-ready televizori opremljeni potrebnom elektronikom i odgovarajućim zaslonom, no dolaze bez potrebnih 3D naočala.


Pretvaranje 2D sadržaja u 3D (i obrnuto) - je li moguće?

Moguće je u oba smjera zahvaljujući ugrađenim algoritmima 3D televizora pomoću kojih se 2D sadržaj može pretvoriti u 3D. Iako 2D sadržaji dobivaju na dubini i boljem osjećaju prostora, efekt nije toliko vjerodostojan i kvalitetan kao u slučaju originalnog 3D materijala.


3D gaming

Ljubitelji igara će definitivno doći na svoje dolaskom igara koje će koristiti stereoskopsku 3D tehnologiju. Video igre su već godinama u 3D tehnici, međutim njihovo igranje na 2D ekranima oduzelo je dio čarolije i virutalnog iskustva koje nose u sebi. Omogućavanje pravog 3D prikaza će ponuditi bolju realističnost i uživljavanje u virtualni svijet.


3D - budućnost ili trend?

U narednim godinama možemo očekivati pravu navalu 3D filmova, dokumentarnih emisija, prijenosa uživo, 3D internet stranica i video igara, a tek će vrijeme pokazati hoće li 3D zaživjeti i postati standardom kao što je to danas 2D.

Darko Hlušička, www.hdtelevizija.com