Procijenite kvalitetu slike prije kupnje

Procijenite kvalitetu slike prije kupnje

Kupujete televizor? Nekoliko savjeta za to kako na zidu punom televizora što bolje ocijeniti koja je stvarna kvaliteta slike kojeg modela.

Odabrati novi televizor nije lak posao. Možete se pouzdati u oči recenzenata i slijepo im vjerovati ili pokušati odrediti što vam paše na zidu televizora u trgovini. Malo je vjerojatno da će vam koja trgovina dopustiti testiranje u nekoj odvojenoj prostoriji.

Izuzetak su trgovine s posebnim sobama u kojima su postavljeni Hi-Fi uređaji i HD televizori posebno ugođeni za optimalnu reprodukciju. Takve zvučno izolirane sobe s prilagođenom rasvjetom uglavnom su rezervirane za najskuplju opremu, stoga kupujete li nešto jeftinije od najskupljega, ostaje vam samo da pokušate izvući najviše iz sljedećih savjeta.

Prije nego što počnete zahtijevati od trgovaca sljedeće stvari, pokušajte napraviti uži izbor, što i ne bi trebalo biti preteško jer čak i na zidu punom televizora s TV prijemom moguće je napraviti osnovni izbor.

Nakon sastavljanja užeg izbora, dobro bi bilo angažirati prodavača da uzme daljinski upravljač određenog televizora. Lanci tehnoloških trgovina danas imaju dosta ljudi kupcima na usluzi, a pristojnost i uslužnost doprla je, čini se, i do brdovitog Balkana. Nemojte da vam bude neugodno tražiti od prodavača sljedeće stvari; HD televizori su skupa stvari, a njegov je posao da vam bude na usluzi.


S prodavačem pokušajte proći sljedeće korake:

1. Zatražite da na TV spoji DVD player ili nešto još bolje poput Blu-ray playera, naravno ako je televizor prikazivao TV prijem.

2. Promijenite svjetlinu. Svi televizori u trgovinama imaju svjetlinu na maksimumu, a nije im svima ista razina maksimalne svjetline. Namjestite je tako da svaki od televizora ima podjednaku svjetlinu na pogled.

3. Svjetla trgovine ne odgovaraju rasvjeti koju ćete vi imati u sobi prilikom gledanja televizije, pa pokušajte nagovoriti prodavača da smanji rasvjetu na odjelu s televizorima. Malo je vjerojatno da ćete uspjeti u tome, ali ako to ne ide, pokušajte, vi i prodavač, stati između svjetla i televizora da ga zasjenite koliko je to moguće.

4. Televizori dolaze s predefiniranim postavkama za filmove, prijem uživo, sport i slično. Mijenjajte ih i usporedite kako se koji aparat ponaša na određenom setu postavki.

5. Ne bi bilo loše da nosite sa sobom neki poznati DVD s filmom ili demo programom. Pogledate li poznati materijal na svakom TV aparatu koji vas zanima, usporedba će biti realnija.

6. Nemojte se ustručavati posjetiti nekoliko trgovina, možda trgovina u kojoj ne želite kupiti televizor jer je skup ima jako uslužne prodavače ili bolju rasvjetu. Isprobajte sve na najpogodnijem mjestu za isprobavanje, pa onda kad odlučite što ćete kupiti potražite trgovinu s najpovoljnijom cijenom.


Preuzeto sa www.tportal.hr