Odabir prave kamere

Odabir prave kamere

Kamkorderi nikada nisu bili tako mali i prenosivi kao do sada. Dolaze svih oblika, tehnologija i uglavnom su prilagođeni za svaki džep. No, da bismo više uživali u našem kamkorderu, potrebno je izabrati pravog. Kao što nema najboljeg vina, nego se ono prilagođava jelu, dobu godine i vlastitom ukusu, tako i kamkorder moramo pažljivo odabrati


1. Na što ćemo snimati?

Možemo odabrati klasične kamkordere koji koriste kasete, DVD diskove ili na tvrdi disk. Kasete su zgodne za kasnije čuvanje, no zapis na tvrdom disku je najprilagođeniji modernom dobu brzine. DVD zapis ima prednost što možemo disk odmah poslati nekome ili ga gledati u svakom DVD reproduktoru.


2. Kojom ćmo tehnologijom snimati?

Ovdje se sve dijeli na klasičan DV zapis na kasete, MPEG ili HDV. Da ne stvorimo zabunu, svi zapisi podržavaju formate 4:3 i 16:9 omjera stranica. Novije HDV kamere daju bolju sliku, a mogu se prebaciti i na klasične tehnike.


3. Što ćete snimati?

Za obiteljska snimanja su dovoljne male jednostavne kamere koje biramo prema televizoru... ako imamo televizor koji je HD ready korisno bi bilo nabaviti i HDV kameru. Želimo li snimati putopise i projicirati ih na sastanku planinarskog društva, dobro bi bilo da nabavimo kameru srednje veličine koja ima dobar sustav umirivanja slike.


4. Želite li uz video snimati i fotografi je?

To je posebna vrsta kamera koja uz kasetu, tvrdi disk ima i memorijsku karticu. Današnje razlučnosti kamera su približne onima digitalnih fotoaparata.


5. Gdje ćete snimati?

Ako izlazite iz sobe, kamera mora biti robusnija, a korisno je nabaviti i torbicu.


6. Što kasnije s videom?

Naizgled glupo pitanje, no ako napravite kolekciju od desetak sati videa i morate prikazati dječji rođendan, sigurno da to nećete moći prikazati i naći. Osim obrade s pomoću računala koje je još popularno, većina amatera koristi DVD pržilice na koje jednostavno priključi kameru, prebaci na tvrdi disk video i obavi montažu. Video nakon najviše tri sata pohranjenog materijala mora biti sortiran jer više nećemo znati gdje nam je što.

Zapamtimo da moderni kamkorderi za obiteljske potrebe stanu u džep, podržavaju HDV tehnologiju, lagani su i kompaktni. Korisno je ako imaju i manualne funkcije, no uz modernu tehnologiju, rijetko ćete ih koristiti.

UrediSvojDom