HDTV - a kaj to je?

HDTV - a kaj to je?

HDTV je digitalna televizija (high definition TV) kombinirana s Dolby Digital surround zvukom. Najvažniji detalj koji HDTV razlikuje od analogne (obične) i drugih vrsta digitalne televizije je visoka rezolucija. Drugim riječima, slika je puno „finija“, manje je zrnata u odnosu na klasičnu, analognu televiziju i to se primjećuje na manjem zamaranju očiju..

Da bi se dobila 100%-na digitalna televizija moraju se zadovoljiti tri kriterija: da se sadržaj (TV program) snima digitalnim kamerama, da se signal prenosi digitalnim putem i da korisnik posjeduje digitalni televizor.

Kako se u bližoj budućnosti gotovo svi pripremaju za totalni prelazak na emitiranje digitalne televizije, to za korisnike znači da će morati izbaciti stare televizore i kupiti nove, digitalne.

Razlika između HDTV i obične slike
Razlika između HDTV i obične slike

Obzirom da se ipak još ne emitira svugdje digitalni signal, mogli ste na televizorima primjetiti natpis HD Ready. A što je to? To znači da je televizor spreman, tj. pripremljen za prikazivanje digitalne slike. Znači ne kupujte televizore koji nisu spremni za digitalni signal, jer onog dana kada kod nas digitalni program postane svakodnevnica, vi sa svojim televizorom nećete moći gledati digitalno tj. unatoč digitalnom programu vi ćete i dalje gledati lošiju sliku.

UrediSvojDom