Što kupiti, plazmu ili LCD

Što kupiti, plazmu ili LCD

Dimenzije: Kada je riječ o debljini, i za jedan i za drugi se može reći da su vrlo tanki. Što se tiče težine, plazma je nešto teža zato što koristi dva staklena panela tako da pri vješanju na zid za razliku od LCD-a treba malo jače nosače.

Veličina zaslona: Trenutno plazma ima veći zaslon tj. može se napraviti u većem formatu od LCD-a. Danas je najveći LCD televizor veličine 116 cm dok plazma može biti osjetno veća, čak 152 cm, iako razvojem tehnologije LCD napreduje te se uskoro može očekivati izjednačenje.

Kut gledanja: I ovdje je plazma do sada bila u vidnijoj prednosti sa kutom gledanja od 160 pa čak do 170 stupnjeva. No, razvojem tehnologije, LCD i ovdje napreduje. Najnoviji Panasonicov LCD ima kut gledanja od čak 175 stupnjeva.

Dugotrajnost: Pojavom ovih tehnologija, raširile su se priče o roku trajnja zaslona od svega 5 godina no bez obzira o kojoj tehnologiji je riječ i jedna i druga su vrlo dugotrajne. Očekivani rok trajanja zaslona je 60.000 radnih sati što uz dnevno gledanje od 5 sati znači da će potrajati više od 30 godina.

Boje: LCD televizor prikazuje nešto oštriju sliku i zasićenije boje, a plazma ima mekši pristup sa prirodnijim bojama.

Svjetlina: Ovaj podatak je dosta subjektivan jer ovisi o tome kako će svatko od nas namjestiti svjetlinu zaslona tj. prilagoditi je svojem viđenju.

Kontrast: Plazma zasloni načelno proizvode vrlo dobru crnu boju za razliku od LCD koji umjesto crne reproduciraju tamno sivu. Kontrast je inače razlika između najsvjetlije i najtamnije točke koju prikazuje zaslon. Što je ta vrijednost veća to se na zaslonu može vidjeti više detalja.

Efekt: Plazme ponekad znaju prikazati tzv. „burn“ efekt kada imate osjećaj kao da je slika spržena tj. na pojedinim djelovima preosvjetljena, a LCD zasloni znaju imati problema sa pojavom dodatnih obrisa oko objekata.

Cijena: Cijena ovisi o veličini zaslona, ali generalno gledano, LCD je nešto skuplji. Napretkom tehnologije i povećanom potražnjom na tržištu i jednom i drugom cijena iz dana u dan pada.

UrediSvojDom