Veličina televizora - važno ili ne?

Veličina televizora - važno ili ne?

Često pitanje prilikom kupnje televizora je koju dijagonalu odabrati ovisno o udaljenosti s koje će se televizor gledati. Svi mi pokušavamo izvući svaki centimetar više iz novog televizora, no prevelikim televizorom može se postići upravo suprotan efekt - prevelika slika koja je zrnata i koja dodatno umara oči.

Veličina televizora - važno ili ne?

Prikaz udaljenosti u odnosu na veličinu ekrana

16:9 ili takozvani “wide” televizori nude omjer stranica koji je odličan za filmove, te program koji se emitira u širokom formatu (po mogućnosti 16:9). 4:3 format kakav se danas emitira kod nas na zemaljskim televizijama će izgledati izduženo po širini, što se može rješiti putem ugrađenih skalera slike, a koji gotovo uvijek nude i 4:3 format. Za današnje programe (HRT, RTL, Nova), 4:3 televizor je idealan jer prikazuje sliku u omjeru u kojem treba biti, bez ikakvih deformacija. Ipak, dolazi doba širokih zaslona, tako da je ulog u 4:3 televizore relativno kratkog vijeka.

16:10 zasloni su postali jako popularni na računalima, gdje su dostupni od strane mnogih brandova u veličinama 20 i 22 inča, te povoljne cijene. Format je između 4:3 i 16:9, iako mnogo bliže ovom potonjem. Ovakvi su ekrani idealni za računalne igre i multimediju, dok zbog nešto manje visine nisu tako dobri za zadaće gdje se obrađuje puno teksta ili programskog koda.

Televizijski zasloni se najviše prodaju u podebljanim verzijama, dakle 82 i 106 cm. Svakako se savjetuje prije kupnje mjerenje udaljenosti između zaslona i mjesta gdje se najčešće sjedi kako bi kupljeni televizor pružao zadovoljstvo za gledanje, a ne muku i poteškoće.


Preuzeto sa: www.hdtelevizija.com