Kako postići da soba izgleda veća, manja, viša, kraća...

Kako postići da soba izgleda veća, manja, viša, kraća...

Želite li da vaša mala soba izgleda veća nego što je, obojite joj zidove hladnom, svijetlom i sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost od toplih boja. Svijetlije i sjajnije boje po svojoj prirodi reflektiraju svjetlost i odaju dojam većeg prostora.

Želite li suprotan učinak kako bi dočarali da velika soba izgleda manja, obojite zidove toplom, tamnom, mat bojom. Tople boje približavaju predmete i daju dojam manjeg prostora. Tamne boje s mat premazom apsorbiraju svjetlost i čine vaše zidove tamnijim, manje reflektirajućim i zatvorenijim.

Ako je prostorija preniska, a želite da izgleda viša, obojite strop svjetlijom, hladnijom bojom od one na zidovima. Tako će strop izgledati udaljeniji tj. viši. Ili kreirajte manju površinu stropa, a višu površinu zida. To se postiže tako da se nastavi bojanje zida preko ruba, tj. da se oboja određeni dio stropa. Dodavanjem okomitih elemenata u obliku pruga ili prugastih zidnih tapeta također ćete povisiti zidove.


Kombinirajte boje i upotrijebite linije

Kako biste snizili zidove i postigli da ugođaj u sobi bude topliji, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima, a možete postupiti obrnuto od postupka za "povisivanje" prostora. Bojom kojom bojate strop slobodno pređite i na zidove oko 30-ak cm. Dodavanje vodoravnih elemenata kao npr. niza slika do granice gdje biste željeli da završava strop, ili zidnih tapeta s vodoravnim prugama pomoći će svraćanju pozornosti oka na donji dio prostorije.

Uz pomoć linija visoki prostor ćete sniziti i produljiti ga
Uz pomoć linija visoki prostor ćete sniziti i produljiti ga

Ako dugačku i usku sobu želite učiniti širom i četvrtastijom, obojite dulje zidove svijetlom, hladnom, sjajnom bojom poput svijetlo plave sa sjajnim završnim premazom kako biste postigli da se zidovi udalje. Kraće zidove obojite tamnijim, toplijim bojama poput komplementarne boje bundeve s mat završnim premazom kako bi se zidovi primakli.

UrediSvojDom


Pročitajte i ostale tekstove iz serijala o bojama:


BOJE I SVE ŠTO O NJIMA MORATE ZNATI


STVARANJE UGOĐAJA UZ POMOĆ BOJE


UTJECAJ BOJA NA LJUDE


KOMBINIRANJE BOJA


PRIJE NEGO LI IZABERETE BOJU…


4 NAJČEŠĆE POGREŠKE PRI ODABIRU BOJA


KAKO POSTIĆI DA SOBA IZGLEDA VEĆA, MANJA, VIŠA...