Espresso za početak dana

Espresso za početak dana

Espresso je koncentrirani napitak koji se dobije prolaskom vruće vode pod tlakom kroz sitno mljevenu kavu. Espresso je baza za mnoge izvedenice kao što su cappuccino, macchiato, americano ili neke druge. Espresso uređaj, 1901. patentirao je Luigi Bezzera, a Achillesa Gaggie usavršio je taj uređaj na način da "šiba" vrelu paru pod pritiskom. Tako je nastao capuccino... Inače energetska vrijednost 100 g napitka espresso kave iznosi 2 kcal / 8 kJ. Od toga sadrži 0,12% proteina i 0,18% masti. Od minerala, kava je odličan je izvor magnezija, mangana, fosfora , željeza i selena.


Kako se priprema espresso

Stručnjaci tvrde da je za pripremu dobrog espressa potrebna kvalitetna mješavina izvrsnih kava. Ovdje do izražaja dolazi individualni ukus jer ono što je fino vama ne mora nužno biti fino i nekom drugom. Slijedeće stavke za pripremu espressa su tehničke naravi i one moraju kod svih biti iste, a to su:

  • temperatura vode oko 90°C
  • tlak vode mora biti 9 atmosfera
  • količina kave u dozi (ručki) aparata je 7 g
  • vrijeme protoka kave oko 25 sekundi

Ali to nije sve, postoje još neki faktori koji će utjecati na kvalitetu espressa kojeg pripremate. Ovisno o mljevenju kave (sitno ili krupno) ovisi i njena gustoća i koncentracija. Ako je prekrupno mljevena, napitak će biti rijedak i vodenast, a ako je presitno mljevena, napitak je gust, koncentriran i spržen. U svakom slučaju ni jedna ni druga opcija nisu dobre.

Još jedan element kojeg stručnjaci zovu "ruka" može utjecati na okus, ali i otklanjanje nekih pogrešaka kod mljevenja. "Ruka" je postupak kada se mljevena kava pritišće u dozator (ručku) i to silom od 15-20 kg. Ako je kava prekrupno mljevena onda se čvršće pritisne, a ako je sitno mljevena onda pritisak mora biti blaži kako bi se osigurao protok vode.

Na tržištu danas postoji veliki broj kućnih espresso aparata, u cjenovnom rasponu od par stotina kuna pa sve do nekoliko tisuća. Ako su jeftini ne znači da su i loši i obratno, skup uređaj nije garancija ukusne kave. Prije kupnje definitivno je najbolje da negdje (kod nekoga) probate pa se sami uvjerite. U nastavku prikazujemo neke aparate koji se mogu nabaviti na našem tržištu.

UrediSvojDom

Tagovi

Uređaji