Detektori ugljičnog monoksida

Detektori ugljičnog monoksida

Gdje kupiti detektor?

Na tržištu nema baš nekog prevelikog izbora, a jedan od najpraktičnijih je model H450EN.
Saznajte nešto više o njemu u našem KATALOGU PROIZVODA.

Ugljični monoksid CO je jedan od vodećih uzroka smrti zbog slučajnog trovanja. To je gorivi, bezbojni, bezokusni i bezmirisni otrovni plin koji nastaje nezavršenim sagorijevanjem prirodnog plina, ulja, drva, ugljena itd. Najveći problem je njegova detekcija jer zbog navedenih svojstava nemoguće ga je detektirati bez odgovarajućih uređaja, CO detektora. Izlaganje CO-u je iznimno štetno za zdravlje i dovodi do oštećenja centralnog živčanog sustava i srca, kao i niza oštećenja kod fetusa trudnica. Najčešći izvori trovanja ugljičnim monoksidom su požari, pećnice na drva, ispušni ventili u motoru, a kao jedan od najopasnijih uzroka u gradu su plinski bojleri itd.

Zašto je ugljični monoksid opasan?

Ugljični monoksid ima sposobnost brzog vezivanja za hemoglobin u krvi, čak 150 do 300 puta brže nego kisik, stoga je i izloženost vrlo maloj koncentraciji opasna ili čak smrtonosna. Kako se veže i za mioglobin, osobe koje su izložene njegovom djelovanju gube mišićnu snagu i nemogu se kretati iako su svjesni da nešto nije u redu.

Koji su prvi simptomi trovanja s CO?

Prvi simptomi trovanja ugljičnim monoksidom su glavobolja, iritabilnost, konfuznost, ubrzano disanje, ubrzan i nepravilan rad srca, mučnina i povraćanje, nesvjestica, mišićna slabost. Simptomi su vrlo slični početnim simptomima gripe, a jedna nedavna znanstvena studija u Engleskoj dala je šokantne rezultate – milijuni ljudi koji vjeruju da su se prehladili ili da imaju simptome gripe zapravo su otrovani ugljičnim monoksidom (CO) zbog neispravnih bojlera u svojim domovima.

Najčešći izvori trovanja ugljičnim monoksidom su pećnice na drva, ispušni ventili u motoru, a kao jedan od najopasnijih uzroka u gradu su plinski bojleri

Kako se zaštititi od utjecaja ugljičnog monoksida?

U Hrvatskoj su detektori CO još uvijek rijetkost. Posjeduje ih vrlo mali broj kućanstava, što znači da je većina nas izložena stalnoj prijetnji, posebno u sezoni grijanja. Većina nas se uzda u provjetravanje, dimnjačare i plinoinstalatere, ali na žalost, svakodnevno smo svjedoci gubitaka života.

Osim redovnog održavanja plinskih bojlera i čišćenja dimnjaka, najsigurniji način da se zaštitite od trovanja ugljičnim monoksidom je ugradnja detektora CO.

Budući da je CO bezbojan, bez mirisa i okusa, detekcija i prevencija od trovanja je nemoguća bez CO detektora, odnosno uređaja koji bi upozoravao na prisutnost CO-a u zraku. Kućni detektori CO-a koriste zvučni alarmni signal koji upozorava na prisutnost CO-a i prije nego se postignu potencijalno opasne koncentracije, ali postoje i verzije koje nude digitalno očitanje koncentracije CO-a u ppm. Ugrađuju se neposredno u prostorije gdje se nalaze izvori izgaranja (kupaonice, kotlovnice, garaže...). Preporuka je da se detektori postave 0,7 metara ispod stropa zato jer je CO približno iste gustoće kao i zrak i diže se u visinu zajedno s njim. Osim toga, senzor alarma ne smije biti zaklonjen ormarima ili kuhinjskim elementima.

Kakav detektor kupiti?

Danas na tržištu postoji veliki broj uređaja za otkrivanje CO koje je vrlo jednostavno montirati i održavati. Rade na električnu struju ili na baterije.

U slučaju da uređaj detektira prisustvo plina, brzo otvorite prozor, napravite propuh ODMAH nazovite vatrogasce i izađite na svježi zrak - van kuće/stana ili barem pokraj otvorenih vrata/prozora.


UrediSvojDom